Kellemes adatokról számolt be a befektetők számára az Egis Rt. A társaság értékesítése szinte minden téren jelentősen fejlődött, a 25,4 milliárd forintos árbevétel közel 19 százalékos előrelépést mutat. A hazai piacon 17 százalékos volt a fejlődés.
Marosffy László vezérigazgató-helyettes szerint ebben a júliusi áremelés előtti példátlan mértékű nagykereskedői tartalékolás is szerepet kap. Az áremelések ugyanakkor számításaik szerint 10-11 százalékkal növelik belföldi bevételeiket, s további pénzekre lehet számítani a piacra dobott, kilenc hatóanyagot tartalmazó húsz új termék forgalmától is.
Az exportnál az előretörés Oroszországban a legjelentősebb: a 13,1 millió dollárra megugró értékesítés 50 százalékos növekedést takar. A vezérigazgató-helyettes szerint hároméves időtartamban itt a növekedést 25 százalék feletti szinten lehet tartani.
Az orosz bővülés szintjén teljesítettek a FÁK-államok, s megugrott a kelet-európai régió is. A nyugati és a hatóanyagexportban az éven belül megfigyelhető növekedés ad okot bizakodásra.
A kimagaslóan jó forgalmi adatokhoz visszafogott költségek társulnak. Ebben a közvetlen költségek járnak elöl, ám a csupán 2 százalékos növekedést jelentő, 8,88 milliárdos érték döntően a költségek megváltozott számviteli elszámolása miatt keletkezett 1,45 milliárdos rendkívüli készlethatásnak köszönhető.
A megugró árbevétel és a mérsékelt költségnövekedés a bázisértéknél 73 százalékkal magasabb, 7,4 milliárdos üzleti eredményt ad. Ezt az imponáló adatot rontja le a megkötés pillanatától téves koncepció alapján született hedge-üzleteken elszenvedett 1,864 milliárd forintos veszteség.
Ennek következtében az Egis adózás előtti eredménye immár csak 9,9 százalékos növekedést tud felmutatni 5,022 milliárd forintos eredményével. Marosffy László tegnapi bejelentése szerint a társaság egyelőre új határidős üzletet nem köt, a korábbi pozíciók decemberben futnak ki.