Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) felkínálta a tulajdonában lévő teljes BorsodChem-pakettet az osztrák CE Oil & Gasnak -- mondta lapunknak a pénzintézet egyik tisztségviselője. Az EBRD így összesen 1,05 millió darab, a jegyzett tőke 8,61 százalékát kitevő papírtól válhat meg, amennyiben az osztrák befektető sikeresnek minősíti a hét végén lezárult ajánlatot.
Az EBRD szerint a CE Oil & Gas által kínált, papíronként 5300 forint ugyan fundamentális szempontból alulértékeli a BorsodChemet, de a kisebbségi részvényeseknek a közeljövőben aligha lesz lényegesen kedvezőbb lehetőségük a kiszállásra. A pénzintézet még ezen az árszinten is némi nyereséget könyvelhet el befektetésén, bár az éves szintre vetített hozam -- dollárban -- a 10 százalékot sem éri el.
Az EBRD 1996 tavaszán vásárolta a papírokat a 12,45 dolláros kibocsátási árfolyamon, ennél a jelenlegi valutaárfolyammal számolva mintegy 54 százalékkal kaphat többet a CE Oil & Gastól. A londoni székhelyű pénzintézetnek eredetileg 1,5 millió BorsodChem-részvénye volt, de 2000 tavaszán 450 ezer darabot már értékesített. Az EBRD-nek a BorsodChem januári rendkívüli közgyűlése óta már nem volt képviselője a cég vezető testületeiben, mivel a CE Oil & Gas, valamint a 24,8 százalékos részesedéssel bíró Szibur leszavazta jelöltjét.
Az EBRD mostani döntése megfelel a korábbi piaci várakozásoknak, s ezzel tovább nőtt az esélye, hogy a CE Oil & Gas sikeresnek minősíti a felvásárlási ajánlatot. Valószínűbbnek látszik ugyanis, hogy az osztrákoknak sikerült összegyűjteniük azt a 33,95 százaléknyi részvényt, melynek megszerzését az ajánlatban az elfogadás egyik feltételéül szabták. A jelenleg 16,06 százalékkal bíró CE Oil & Gas ugyanis így kerülhet 50 százalék fölé.
A várakozásokat ugyancsak igazolva a Szibur tegnap megerősítette, hogy nem kínálta fel a tulajdonában lévő részvényeket az osztrákoknak. Szergej Zenkin, a Szibur alelnöke közölte: stratégiai beektetésként kezelik a csomagot, s a jövőben sem szándékoznak túladni rajta.
A piacon tegnap olyan híresztelések jelentek meg, miszerint összesen több mint 40 százaléknyi részvényt ajánlottak fel a CE Oil & Gasnak, melynek részesedése így megközelítheti a 60 százalékot. Hivatalos adatok csak holnap várhatók.