Az idén kedvezőtlen körülmények egész sorozatával szembesült a Pick: a szegedi társaságot nem csupán az alapanyagárak 50 százalékot meghaladó emelkedése sújtja, de a sávszélesítésből adódó forinterősödés is tetemes veszteséget okoz. További nehézségeket jelentett a nyugat-európai húsmizéria, mely a BSE-kórral kezdődött, majd a lisztériapánikkal folytatódott.
Azt már az első negyedévben jelezte a Pick, hogy az idei eredmény nem éri majd el az egy évvel korábbit, amikor 3,6 milliárd forintnyi nettó profitot termelt a vállalat. A féléves tapasztalatok alapján pedig arra lehet számítani, hogy a jövedelmezőség csak 2003-ra éri el a 2000-es esztendőét -- mondta el lapunknak Bihari Vilmos, a Pick vezérigazgatója.
A csoport megbízást adott egy tanácsadó cégnek, mely költségtakarékossági intézkedésekre tesz majd javaslatokat. Továbbra is napirenden van a létszámcsökkentés, azt viszont egyelőre nem döntötték el, hány alkalmazottól válnak majd meg.
A sávszélesítésből adódó veszteségek mintegy 1,3 milliárd forintot tesznek ki. Részint korábban kötött, részint új fedezeti ügyletekkel a társaság megpróbálja csökkenteni a veszteségeket, ám az teljesen nem ellensúlyozható -- véli a vezérigazgató.
Korábban nyilvánosságra hozott elemzői becslés szerint a forint minden százalékpontnyi erősödése 180 millió forint körüli veszteséget okoz a szegedi csoportnak. A cég tárgyalásokat kezdeményezett a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztériummal, melyek során az iparág által elszenvedett exportveszteségek mérsékléséhez kérnek állami segítséget.
A Pick második negyedéve valamivel jobban sikerült, mint az első, a pontos számokat augusztus tizenötödikén publikálják -- mondta Bihari. A Portfolio.hu gazdasági magazin tegnapi körkérdéséből az derült ki, az elemzői konszenzus a második negyedévre 202 millió forintos eredményt vár a Picktől, szemben az első háromhavi 72,9 millióval. A szakemberek véleménye erősen megosztott, hiszen a legpesszimistább becslés 198 milliónyi veszteséget, míg a legoptimistább 781 milliós nettó profitot vár a második negyedre a Picktől.
Szintén tegnap látott napvilágot az a hír is, mely szerint bezárják a szegedi marhavágóhidat. A vezérigazgató elmondta: ezen eddig is már csak heti két nap dolgoztak, így nem lesz érezhető a változás, míg a jól kihasznált sertésvágóhíd továbbra is dolgozik.