Az elmúlt 12 hónapban a Bloomberg európai 500-as index 26 százalékot esett, a távközlési cégek teljesítményét mutatni hivatott Bloomberg Telecommunications index viszont értékének több mint kétharmadát vesztette el. Az utóbbi időben a külföldi részvények felé forduló hazai befektetők által igencsak keresett távközlési cégek és távközlési felszereléseket gyártók az elmúlt napokban is a legnagyobb vesztesek között szerepeltek, s a szakértők szerint a kilátások sem túl rózsásak.
A korábbi hónapokban a stabil áresés magyarázataként elsősorban a cégek óriásira duzzadt adósságállománya szolgált. Az eladósodással ráadásul párhuzamosan visszaesett a társaságok árbevétele is, nehezítve a hitelek visszafizetését. A mobiltelefonos üzletág is csupán "mennyiségileg" növekszik, vagyis az előfizetők száma ugyan emelkedik, ám az általuk elköltött pénz, az egy felhasználóra jutó nyereség már nem gyarapodik.
Az utóbbi hetekben viszont már inkább cégspecifikus hírek húzták lejjebb a szektort, s bármely vállalattal kapcsolatban érkezett is rossz hír, az egész szektor folyamatosan eladói nyomás alatt állt. A mostani árak két-háromszorosánál oly optimista elemzők most mégis megosztottak a tekintetben, hogy érdemes-e most ezekből a papírokból vásárolni.
Sok szakértő szerint megállíthatatlannak tűnik például a Matáv fő tulajdonosának, a Deutsche Telekomnak (DT) a mélyrepülése. A távközlési részvény tegnap további 2 százalékkal került lejjebb, s az elmúlt egy hónap alatt közel 40 százalékot zuhant. Ráadásul a kilátásokat meglehetősen borússá teszi, hogy a közeljövőben komoly méretű pakettek piacra dobása várható.
A Sonera a napokban erősítette meg, hogy eladja szeptember és december között azt a Deutsche Telekom-csomagot, melyet a nyáron a németek által felvásárolt VoiceStreamben lévő részesedéséért kapott. Többen attól tartanak, hogy hasonló lépésre szánja el magát a Goldman Sachs, valamint az amerikai Telephone & Data Systems is. (Némi jó hír a hazai befektetőknek, hogy a Matáv az utóbbi három napban már függetleníteni tudta magát anyacégétől: a német vállalat árfolyama épp 18 euró alá esett, amikor a Matáv 700 forint alá került a múlt héten, a DT azóta 10 újabb százalékot veszített, míg a Matáv erősödött kicsit.)
A British Telecom (BT) helyzetét más nehezíti: az angol mobilpiacot felügyelő Oftel ugyanis azt kívánja elérni, hogy a szolgáltatók a más hálózatokba irányuló hívások árát legfeljebb 20 százalékig terjedő mértékben csökkentsék. Az intézkedéstervezetet azzal magyarázzák, hogy véleményük szerint a szolgáltatók között a verseny csupán látszólagos. Az Oftel ötlete a BT mellett a Vodafone-t és a France Telecom tulajdonában álló Orange-t is érintené.
Az ágazat gyengesége természetesen megviseli azokat a cégeket is, melyek készülékeket gyártanak. A brókercégek szerint a hazai befektetők által leginkább kedvelt külföldi papír, a Nokia kurzusát az tartja a mélyben, hogy a piac újabb profitfigyelmeztetést vár a társaságtól. Maga a cég az egy részvényre jutó eredményt a harmadik negyedévre 0,14--0,16 euró közé várja, a szakértők viszont ebben nem hisznek. A teljes tanácstalanságot jelzi, hogy a részvénnyel kapcsolatban egyazon napon jelent meg erős vételt, illetve eladást javasló elemzői vélemény.
A csökkenő jövedelmezőség kényszeríti a második legnagyobb mobiltelefon-gyártó Motorolát is, hogy átgondolja terveit. Elképzelhető, hogy a cég a közeljövőben kénytelen lesz megválni félvezető (csip)-üzletágától, mely csupán a veszteségeket növeli. Az árbevétel 18 százalékát kitevő csipeladások 518 millió dollár adózás előtti veszteséget hoztak a cégnek, a Motorola árfolyama most 54 százalékkal van lejjebb, mint egy éve.