Több mint negyedével elmarad az Inter-Európa Bank (IEB) Rt. 656,6 millió forintos féléves adózás előtti eredménye az egy évvel korábbitól. Ezio Salvai, a bank vezérigazgatója szerint jelenlegi eredményük 23 százalékkal haladja meg a tervszámokat.
A bank nettó kamatjövedelme 31 százalékkal, 2,4 milliárd forintra növekedett, s 5 százalékkal lettek magasabbak a nettó jutalék- és díjbevételek is. A deviza- és értékpapír-kereskedelem terén ugyanakkor közel 130 millió forinttal elmaradtak a bázisadatoktól. Salvai szerint a júliusi eredmények már változást jeleznek ezen a téren.
A nettó pénzintézeti jövedelem, közel 24 százalékos növekedéssel, 1,147 milliárd forintot tett ki, amit döntően a megváltozott céltartalék-képzési módszerek húztak le a 656,6 milliós adózás előtti szintre.
A konszolidált eredménysor több mint 50 százalékos romlást jelentő, 439,5 millió forintos adózás előtti eredményt mutat. Ez továbbra döntően az IE-New York Broker Rt. veszteségének, illetően a társaság goodwill-amortizációjának a számlájára írható. Az év végéig teljesen a bankba integrálódó értékpapírcég annak ellenére 160 millió forintos veszteséggel zárta az időszakot, hogy időközben a tőzsdei forgalmi rangsor 10. helyére kapaszkodott fel.