Visszatérni látszik a befektetők érdeklődése a távközlési részvények iránt. Miközben a New York-i terrorakciók óta a tőzsdék többségében -- az utóbbi napok korrekciója ellenére -- komoly árfolyamveszteségek mutatkoztak, addig a Bloomberg főbb európai távközlési részvényeket tömörítő indexe közel 10 százalékkal kapaszkodott magasabbra.
A szektor papírjai iránti kereslet megugrása tükröződik a Matáv jegyzésében is, a magyar cég árfolyama több mint 30 százalékkal emelkedett az utóbbi két hétben. Elemzők szerint a Matáv erősödése mögött specifikus okok is állnak, a részvény nem egyszerűen nyugati szektortársait követi.
Többen úgy vélik, a jelenlegi feszült helyzetben lényegében defenzív befektetéssé váltak a távközlési papírok, hiszen a szektor indexe -- főként a cégek jelentős eladósodottsága nyomán zuhanó jövedelmezőség miatt -- több mint 80 százalékot veszített értékéből az elmúlt másfél év alatt, s vállalatok nagy része egyértelműen alulértékeltté vált. Az alacsony árfolyamok miatt a befektetési bankok lényegében már tavasz óta sorozatban kezdték el ajánlani ügyfeleiknek, hogy növeljék a távközlési részvények arányát portfóliójukban. A terrortámadások óta ráadásul a korábbinál jelentősebb telefonforgalomról érkeznek hírek, a repüléstől való félelem például jelentősen növelte a telefonkonferenciák szerepét.
Időközben ráadásul a versenyhelyzet is kedvezőbbé vált a piacon, ami a korábban vártnál jobb színben tünteti fel a hagyományos távközlési cégek profitkilátásait -- mondta lapunknak egy londoni befektetési bank elemzője. Számos olyan cég ugyanis, mely a piacra lépést fontolgatta, kénytelen volt elállni terveitől a romló pénzügyi helyzet miatt, a már piacon lévők egy része pedig lefújta fejlesztési-terjeszkedési elképzeléseit.
A londoni elemző szerint a Matávot külön segítette, hogy megítélését a befektetők körében erőteljesen befolyásolja a a magyar makrogazdasági helyzet alakulása. Utóbbi pedig még mindig rendkívül kedvező az európai országok átlagához képest. Ráadásul a Matáv menedzsmentjében a pénzügyi befektetők jobban bíznak, mint a legtöbb más távközlési cég vezetésében -- tette hozzá.
Kedvezően ítéli meg a Matáv kilátásait Daróczi Andor is: a Concorde elemzője tegnap az eddigi tartásról erős vételre minősítette fel a papírt. A szakértő kismértékben növelte az idei és a jövő évre vonatkozó EPS-várakozásait, főként a MakTel előfizetői létszámának vártnál nagyobb bővülése miatt. Fontos szempont volt az is, hogy a magyar távközlési cég relatív alulértékeltsége 10-15 százalékosra nőtt a régióbeli hasonló profilú társaságokkal szemben. A felminősítés másik oka pedig éppen a távközlési társaságok nemzetközi megítélésének látványos változásával függ össze: Daróczi Andor szerint az utóbbi hetekben már nemcsak a lehető legrosszabb várakozások épültek be az árfolyamokba, hanem még ezekhez képest is jelentősen túladottá vált piacuk. Az elmúlt napok eseményei viszont már arra utalnak, hogy a pánikeladások után a távközlési cégek túljutottak a mélyponton, és a befektetők hajlandóak reálisan értékelni őket.
A távközlési részvények egyébként az Egyesült Államokban is lényegesen jobban szerepeltek a piaci átlagnál a terrortámadások óta. Az Amex észak-amerikai távközlési index lapzártánkkor mintegy 5 százalékkal volt magasabban, mint a múlt hét elején, az első kereskedési napon a támadások után.