Három napra felfüggesztették a Pick-részvények tőzsdei kereskedését, mert a társaság hétfőn a részvény árfolyamát jelentősen befolyásoló hírt tesz közzé.
A piacon természetesen azonnal megindultak a találgatások, vajon mit készül közölni a szegedi társaság. Közel fele-fele arányban hallani a Pick által végrehajtott akvizícióról, illetve a szalámirészvényekre tett felvásárlási ajánlatról.
Akvizícióügyben elhangzott tegnap -- többek között -- a pápai húsüzem neve is, többen viszont külföldi célpontról tudnak. Tény, hogy a hazai terjeszkedéssel óvatosan kell bánnia a Picknek, ha túl nagy falatot próbálna bekebelezni, könnyen a versenyhivatal ellenállásába ütközhetne. A külföldi akvizíció mellett szól ugyanakkor, hogy a szegedi csoport már többször jelezte, hogy a határokon túl nézelődik, ám az utóbbi hónapokban már pletykaszinten sem lehetett ilyesmiről hallani. (Korábban egy román cégről suttogott a piac, ám ez mára elhalt.)
Mások szerint sokkal valószínűbb, hogy a Pick-részvényekre érkezhet felvásárlási ajánlat hétfőn. Arról már megoszlanak a vélemények, hogy vajon az Arago kívánja-e tovább növelni tulajdonrészét, esetleg egy szakmai befektető jelenik meg a papír piacán. Előbbi ellen szól, hogy az Arago már így is meghatározó tulajdonosa a társaságnak, a féléves jelentés szerint 41,34 százalékukkal 1,45 millió papírt birtokolnak. Az elmúlt 180 nap forgalommal súlyozott átlagára mintegy 3300 forint, ez azonban nem az egyedüli bázis az ajánlati ár meghatározásához. Viszont már ez is jó 20 százalékos prémiumot tartalmaz a jelenlegi árfolyamhoz képest.
Amennyiben a Pick felvásárlására már valamelyik tulajdonosa által kerül sor, úgy minden bizonnyal a felvásárló közvetetten lép a színre. Az értékpapírtörvény (éptv.) szerint ugyanis a nyilvános vételi ajánlattól való elállásra 50 százalékot meghaladó elfogadás esetén nincs lehetőség, a társasági törvény viszont a fontos közgyűlési döntések meghozatalához 75 százalékos többséget ír elő. A tranzakcióra alapított befektetőtársaság esetén a valós felvásárló döntheti el, hogy megfelelő hányadú pakettjének eladásával a felvásárló túllépi-e az 50 és a 75 százalékos arányt. (Hasonló folyamat zajlik jelenleg a Graboplast felvásárlásánál.)
Természetesen ez a technika csak akkor alkalmazható, ha van olyan tulajdonos, aki a szavazatok több mint 25 százalékával rendelkezik. Jelenleg ez csak az Arago lehet, a Picknek más, 5 százalékot meghaladó mértékű részvényese nincs.
Persze, maga az Arago is tehet ajánlatot, ebben az esetben a márciusi tőkeemelés árfolyama nem vehető figyelembe az ajánlati ár megállapításánál, mivel az éptv. csak az átruházást vonja a szabályozási körbe.
Mások azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a Pick-papírokat egy szakmai befektető kívánja megvásárolni, sőt a piacon már két ilyen forgatókönyvről is hallani. Az egyik szerint a leendő tulajdonos már megállapodott az Aragóval. Többen viszont tudni vélik, hogy nem csupán ajánlat, de hamarosan ellenajánlat is várható. Ezt azzal indokolják, hogy megváltozott tulajdonosi szerkezettel (értsd: az Arago befolyásának csökkenésével, illetve eltűnésével) a papír jóval többet érne. Ezt viszont nyilván az Arago is pontosan tudja.