Rövid távon az erős belföldi piac megteremtése a cél, a jelenlegi állapotban nem érné meg a kisméretű regionális tőzsdék integrációja -- így foglalhatók össze a Merre tovább, Budapesti Értéktőzsde? címmel a Bank & Tőzsde hetilap és a BÉT közös szervezésében tegnap tartott konferencia tanulságai. A természetes partner egyébként a londoni tőzsde lenne, de egyelőre ez a szervezet is saját helyzetének stabilizálására törekszik.
Az elszámolási rendszerek átjárhatósága azonban biztosítja az egységes kereskedési platformok létrehozását, a BÉT pedig folyamatosan vizsgálja az újabb termékek forgalmazásának lehetőségét. A szolgáltatói piacon az elmúlt két évben modellváltás zajlik, a külön szervezetekben végzett tevékenységek egyre inkább univerzális jelleget öltenek.
A bankok részéről ezt a komplex ügyfélkapcsolat, a központosított kereskedés és az egyszerűsödő irányítás indokolja. A független szolgáltatók szerepe továbbra is megmarad, de a költségek terén dinamikusan kell követniük a piac méretének változásait.
A nyilvános vételi ajánlat egyik eleme, hogy az 50 százalékot meghaladó elfogadás esetén nincs lehetőség az elállásra, lényeges társasági döntések azonban csak 75 százalékot meghaladó többséggel hozhatók. Ezért valószínű, hogy az ajánlatokat erre a célra létrehozott -- a "valós" felvásárló érdekeltségébe tartozó -- társaságok fogják megtenni. A mögöttes cég pedig csak akkor adja el pakettjét az ajánlattevőnek, ha így biztosított lesz a közvetlen befolyása.