A rovat támogatója: Budapesti Értéktőzsde Zrt.
Pénz- és tőkepiac

Lassan induló adatfeltöltés

A kártyákkal kapcsolatos viszszaélésekről - amelyek nyilvántartását decembertől teszik lehetővé a jogszabályok - már néhány pénzintézet szolgáltatott információt a bankközi adatbázisba. A teljes feltöltéshez azonban valószínűleg még fél évre lesz szükség.

A jogszabályok - elsősorban a nemzetközi kártyatársaságok nyomására, a hazai bankok által kedvezményezetten - december 1-jétől teszik lehetővé, hogy a bankközi adós- és hitelinformációs rendszerbe (bar) bekerüljenek azoknak az adatai, akik magánszemélyként, illetve elektronikus kártyaleolvasó (POS) üzemeltetőjeként kártyával kapcsolatos visszaéléseket követtek el. A törvény pontosan meghatározza, a "feketelistán" milyen esetekben szerepelhet valaki.

A Bankközi Informatikai Szolgáltató (BISZ) Rt. által működtetett rendszernek mintegy 420 adatszolgáltató partnere van. Ők ma már ötféle (teljes vállalkozói hitellista, "folyószámla-sorbanállás", POS-üzemeltetők, illetve magánszemélyek kártyás visszaélése és kölcsönök törlesztésével késlekedő magánszemélyek) adatbázisból kérdezhetnek. A bar a banküzemben egyre fontosabb szerepet tölt be, a lekérdezések száma ugyanis folyamatosan és dinamikusan emelkedik - hangsúlyozta Rácz Lajos, a BISZ ügyvezető igazgatója. A vállalkozói rendszerhez már havi 7-8 ezer, míg a lakosságihoz 35-40 ezer kérdés érkezik.

Az adatbázisban jelenleg 175 ezer vállalkozói és 80 ezer lakossági tétel szerepel. A pénzügyi társaságok már a decemberben megnyíló új kategóriákban is kérdezhetnek, ezeknél azonban a rendelkezésre álló adatok száma egyelőre igen csekély. Rácz elmondta, hogy néhány felkészült partner szinte a kezdet pillanatában megkezdte az információszolgáltatást. A többségnek azonban ehhez még néhány hónapra is szüksége lehet. Az ügyvezető igazgató a régebbi tapasztalatok alapján úgy véli, hogy fél év múlva válhat teljessé a három új adatbázis feltöltöttsége.

A bankok alapvetően elégedettek a bar szolgáltatásaival (a BISZ 1997-1998 során bevezetett díjai 2000-ben csökkentek, azóta változatlanok), de a magánszemélyekről szeretnének bővebb információkhoz jutni. Mindenki érdekét szolgálná, ha a lakosságról is rendelkezésre állhatna egy olyan teljes körű - adatvédelmi okokból egyelőre nem engedélyezett - hitelnyilvántartás, mint ami a vállalkozóknál 1995-ben megszületett. A hitelintézetek ugyanis a pontosabb kockázatfelmérési lehetőségnek köszönhetően akár ügyféltípusonként (például: adósságát többször pontosan fizető, legfeljebb egyszer átmeneti fizetési nehézségbe kerülő, megbízhatatlan adós) állapíthatnák meg a kamatot.

B. Varga Judit

-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek