Az OTP Bank ebben az évben közel 30 milliárd forint lakáshitelt engedélyezett, és a napi átlagos szerződéskötési szám 180-190 darab. Ez a szerződéskötési mennyiség ezen a héten napi 200 fölé emelkedett. Az OTP Bank sem a támogatott, sem a nem támogatott hitelek körében semmilyen változtatást nem hajtott végre, az ügyfelek változatlan feltételek mellett vehetik igénybe a lakáshitel-konstrukciókat - szögezte le Oszlányi Zsolt, az OTP Bank ügyvezető igazgatója, határozottan cáfolva azokat az információkat, melyek szerint a pénzintézet a támogatott lakáshitel-kérelmek befogadását, illetve folyósítását felfüggesztette volna. Jogászok szerint egyébként a bank ilyet nem is tehetett volna, hiszen ezzel megszegi az állammal kötött szerződést. A kormányzat által kidolgozott konstrukciók alkalmazása a pénzintézeteknek is érdekükben áll. A kormányrendelet ráadásul - mint Oszlányi is hangsúlyozta - a támogatott hitelek körében húsz évig garantálja az alacsony kamatot.

A híresztelésre információink szerint esetleg az adhatott alapot, hogy néhány fiókban a jóindulatú tisztviselők figyelmeztették az ügyfeleket: hitelfelvételükkel érdemes néhány napot várni. Az OTP Bank ugyanis mától 2,75-ról 2,5 százalékra csökkenti az új lakás vásárlása, építése esetén igénybe vehető lakáshitel kamatát. A pénzintézet egyébként ettől a naptól kezdi meg saját jelzáloghitel-intézetével közösen a konzorciális hitelek nyújtását.

A bank egyébként jelenleg a lakáshitel-állomány 50 százalékát kezeli, és stratégiai célnak tekinti, hogy piaci részesedését a következő években tovább növelje. (A támogatott kölcsönöket ezzel együtt természetesen csak azok vehetik fel, akik az előírt feltételeknek megfelelnek.)

Az FHB vezérigazgatója, Gyuris Dániel lapunk érdeklődésére elmondta: a használt lakáshoz biztosított állami kamattámogatás legutóbbi emelése hatására fellendült kereslet még nem csitult. Ezt ráadásul felerősítették a tavaszi szezonális hatások is. Az FHB - amely nyolc bankkal, biztosítókkal, takarékszövetkezetekkel és lakástakarékokkal áll szerződéses kapcsolatban - partnereinél sem tapasztalt semmilyen fennakadást. A vezérigazgató egyébként úgy véli, hogy a forrásoldali kamattámogatásos konstrukció jelenlegi formája időtálló megoldás lehet. Mint elmondta: ezek több cikluson átívelő döntések és struktúrák.

A szisztéma lényege, hogy a hozamok esése idején az állam terhei csökkennek, kamatemelkedésnél pedig nőnek. A támogatás mértéke ugyanis igazodik a jelzáloglevelek hozamához. Kedvezőtlen pénzpiaci változások esetén a kamatemelkedés egyharmadát állja a költségvetés. Ezzel a kormányrendelet azon kitétele, amely szerint "a szerződés időpontjához képest a polgárok terhei nem nőhetnek", a futamidő nyújtásával hozható összhangba. Amennyiben egyébként az infláció mértéke nőne, az az állami bevételeket is gyarapítaná, így az emelkedő kiadásokra lenne fedezet. A hozamemelkedés időszaka persze a világon mindenütt a jelzálogbankok számára nehezített körülményeket jelent.

Gyuris Dániel arra a kérdésünkre, hogy az FHB az esetleges kormányváltás esetén óvatosságból visszafogná-e aktivitását, határozott nemmel válaszolt. Mint elmondta, az FHB-t tőkepiaci szereplőként meglehetősen szigorú szabályok kötik. Üzletpolitikai váltásra így egyelőre oka, de módja sincs. A portfóliójuk 95 százaléka 30 millió forint alatti kihelyezésekből áll, az átlagos futamidő 12 év. (BVJ)

Munkatársunktól