Az áprilisi felpörgés után kissé visszaesett a Budapesti Értéktőzsde forgalma az elmúlt hónapban - derül ki a BÉT adataiból. Úgy tűnik, az áprilisi felfutás kizárólag a választások körüli spekuláció következménye volt, ezt követően fokozatosan alábbhagyott a befektetők érdeklődése. Májusban a részvénypiaci duplikált volumen húszmilliárdos csökkenéssel 243 milliárd forint, a BÉT összforgalma pedig 16 milliárddal alacsonyabb, 31 milliárd forint lett.

A részvénypiac napi egyszeres átlagforgalma 6,6 milliárd forint volt, ami ugyan elmarad az áprilisi 7,1 milliárdtól, azonban még mindig kissé magasabb az elmúlt fél év átlagánál. A napi átlagforgalom tavaly április óta 5 és 7 milliárd forint közé állt be, kedvezőtlen kivételt a nyári hónapok jelentettek, a maximumot pedig épp a mostani bázis, a választás áprilisa jelenti. A szerény visszaesés így alapvetően nem számít rossz hírnek, kissé vészjósló azonban a hónapon belüli trend. A kezdeti viszonylag nagy forgalmak után ugyanis a hónap második felében már csak a nagyobb intézményi eladások napjain volt élénk a kereskedés, ezeket leszámítva az aktivitás folyamatosan gyengült. A júniusból eddig eltelt három kereskedési nap még a május véginél is kiábrándítóbb forgalmat hozott, ami azt vetíti előre, hogy - a tavalyi évhez hasonlóan - a nyári hónapokban érheti el a forgalom az éves mélypontot. (Az elmúlt évben a májusi 6,2 után 4,1 milliárd forint lett a júniusi átlagos napi forgalom, az idei június is ilyen trend jegyében indult.)

A brókercégek rangsorában ezúttal sem történt nagy változás, sőt az első tízbe pontosan azok a cégek kerültek be, mint májusban. Változás történt viszont az élen, ugyanis a tavaly néhány kivétellel szinte végig listavezető Erste az idén először tudta az első helyről leszorítani a Concorde-ot (januárban ezt a

CA IB tette meg). Ahogy tavaly ősszel hatalmas vételeivel magaslott ki többször is a mezőnyből az Erste, ezúttal inkább nagy tételes eladások alkalmával emlegették brókerek a cég nevét. Ez - tekintve, hogy általában nem havonta változik a piacon befektető nagybefektetők vételi, illetve eladási kedve - nem sok jóval kecsegtet a közeljövőre nézve sem.

Az Erste mögött ezúttal is a Concorde és a CA IB alkotja az élmezőnyt, e cégek egyetlen kivételtől eltekintve közel másfél éve ebben a felállásban állnak a képzeletbeli dobogón. Részesedésük az összforgalomból február után ismét meghaladta az 50 százalékot. Mögöttük igen jó hónapot produkálva a Buda-Cash jött fel (messze leszakadva az élbolytól) a negyedik helyre, majd szorosan következik a K&H, az East, a Cashline és a Takarékbank. Jelentősen lemaradva a hónap vesztesének számító ING, majd az IEB zárja a tízes listát. Az első tíz májusban az összforgalom 88 százalékát bonyolította, ez az arány lényegében nem változott áprilishoz képest.

A származékos BUX-piacon a Buda-Cash növelte előnyét, az egyedi részvények piacán pedig az Erste volt a piacvezető. (ÁG)

Munkatársunktól