Az elmúlt négy napban harmadszor tudott erősödni tegnap a dollár az euróval és a jennel szemben. Az amerikai devizával szembeni bizalmat elsősorban a befektetők azon vélekedése táplálta, miszerint egyre valószínűbb, hogy az USA mégsem indít háborút Irak ellen. Ezen meggyőződésüket a megkérdezettek arra alapozták, hogy Hans Blix, az ENSZ fegyverkezési felügyelője szerint Irak ismét együttműködni látszik az ellenőrökkel. Az USA egyébként sem kapta meg az Egyesült Nemzetek Szervezetétől remélt támogatást a háború megindításához, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig vasárnap ugyancsak a támadás megindítása ellen érvelt.

A háború veszélyének csökkenésével a bizalom is újfent éledni látszott tegnap az amerikai piacok iránt, aminek következtében a dollár árfolyama 120,27 jenről 120,94 jenre erősödött a japán fizetőeszközzel szemben. Egy ilyen irányú elmozdulást mind az ázsiai, mind pedig a tengerentúli gazdaságpolitikusok örömmel fogadnak.

Ugyancsak a dollár erősödése irányában hatott hétfőn az a vélekedés, miszerint Alan Greenspan Fed-elnök a mai napon a gazdaság erősödését igazoló adatokat tár majd a kongresszus elé. Az euró árfolyama tegnap 1,0821-ről 1,0776 dollárra változott.