Januártól jelentős mértékben csökkennek a Matáv előfizetői hurok átengedésére vonatkozó, valamint a hálózat-összekapcsolási és bérelt vonali referenciaajánlatainak díjai - olvasható a távközlési szolgáltató sajtóközleményében. Az összekapcsolási díjak a helyi, a regionális és az országos híváskezdeményezés és -végződtetés esetén átlagosan 16 százalékkal mérséklődnek a korábbiakhoz képest.

A hírközlési törvény előírása szerint a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatók 2003. január 1-jétől a hosszú távú előremutató inkrementális költségek (LRIC - a költség alapú ármeghatározás rendszere) módszerét kötelesek alkalmazni.

Az ebbe a szolgáltatói körbe tartozó Invitel Rt.-nél a számítások elvégzése után 8 százalékos csökkentést terveztek az összekapcsolási díjak terén, ezt azonban a hírközlési döntőbizottság (hdb) felülbírálta - közölte érdeklődésünkre Vidos Tibor, a társaság külső kapcsolatok és szabályozás vezérigazgató-helyettese. A hdb az összekapcsolási díj 15 százalékos csökkentésére kötelezte az Invitel Rt.-t, indoklása szerint azért, hogy ezzel is elősegítse a hazai nagykereskedelmi távközlési díjak közeledését az európai uniós árszínvonalhoz. Vidos Tibor hozzátette, hogy az Invitel részéről a hdb döntését ellentétesnek érzik a költség alapú árak meghatározására vonatkozó rendelettel. Ennek ellenére 2004. január 7-től a hdb által meghatározott összekapcsolási díjakat alkalmazzák az Invitelnél, a jövőben azonban jogi lépéseket terveznek a hírközlési döntőbizottság döntése ellen.

A nagykereskedelmi árak közvetlenül nem jelentkeznek a végfelhasználói (lakosság, üzleti előfizetők) tarifákban, a jövőben mindenképpen hatással lesznek azokra - árulta el az Invitel munkatársa az árcsökkentés várható hatásaival kapcsolatban.