A klasszikus, nagy tőkeáttétellel működő s egyúttal magas kockázattal is bíró konstrukciók a hagyományos befektetési alapoknál jobb hozamokkal kecsegtették a befektetőket, az elmúlt három hónap azonban az ágazat számára a legkeményebb időszaknak bizonyult a Long-Term Capital Management 1998. évi összeomlása óta. A Man Group, a világ legnagyobb hedge alapokat kezelő társaságának - amely egyébként a két, londoni tőzsdén is forgó társaság közül az egyik - 11 legnagyobb konstrukciója közül tíz negatív hozamot produkált 2004 első felében - derült ki a Bloomberg adataiból. A lejtmenetnek meg is lett az eredménye: a részvények árfolyama közel 28 százalékot esett április óta. A londoni börzén forgó másik cég, a RAB Capital részvényeinek jegyzése - hasonló okok miatt - év elejéhez képest közel harmadára morzsolódott le.

A részvények árfolyamzuhanása mellett az ágazatban egyéb aggasztó jelek is fellehetők: a nyolcadik legnagyobb hedge alap, a New York-i Andor Capital Management Llc. az elmúlt hónapban vagyonának közel felét vesztette el, miután a gyenge teljesítménye miatt több nagybefektető is megvonta tőle a bizalmat.

A hedge-alapok nimbusza teljesen leáldozóban lenne? Tény, nehéz negyedéven vannak túl a konstrukciók, ám egyes szakértők szerint koránt sincs arról szó, hogy a buborék kipukkadt volna. Az alapok ugrásszerű terjedése mellett több tényező is szólt, s ezek a jövőre nézve is további bővülést vetítenek előre. Ide sorolható a szabályozási környezet: a hedge alapok zömmel off-shore alapításúak, s igen laza a jogszabályi környezet, amit a befektetők örömmel fogadnak el a jobb hozam reményében. Emellett a konstrukciók abszolút hozamokra törekszenek, azaz nem elégszenek meg azzal, hogy csak túlszárnyalják egy adott index teljesítményét. Harmadrészt pedig a konstrukciók a befektetési paletta igen széles síkján mozognak, hiszen devizákba, árutőzsdei termékekbe is fektetnek, származékos ügyleteket kötnek, ez pedig lehetőséget ad a befektetőknek arra, hogy diverzifikálják megtakarításaikat.

A gondot az jelentette, hogy a piaci szereplők rövid távon gondolkodnak, holott a hedge alapok éppen hosszú távra szólnak - vélik a szakértők. A Morgan Stanley is bizakodó: a konstrukciók jelenleg a világ befektetési eszközeinek mindössze másfél százalékát kontrollálják, ám ez az arány a későbbiekben jócskán nőhet.