Pesszimizmus jellemezte tegnap Európa főbb részvénypiacait. Különösen a gyógyszeripari szektor reprezentánsai gyengültek, miután a svájci Novartis kivonta a forgalomból Prexige nevű fájdalomcsillapítóját a szigorúbb szabályozás miatt. Az elemzők megítélése szerint a gyógyszeripari részvények piaci környezete jelenleg nem túl jó a soha nem látott mértékű szabályozói korlátozásoknak betudhatóan. Az indexekre kedvezőtlen hatást gyakorolt az amerikai fogyasztói bizalmi index is, amely novemberben meglepetésre kilenchavi minimumára süllyedt. Némileg javított a hangulaton az USA kormányának az a bejelentése, miszerint az ország gazdasága a vártnál jobban növekedhet az utolsó negyedévben.

Nem történt jelentősebb elmozdulás a Budapesti Értéktőzsdén tegnap. Az irányadó részvényindex, a BUX mindössze 0,17 százalékkal, 14 193,88 pontra emelkedett, 12,4 milliárd forintos részvénypiaci összforgalom mellett. A BUMIX 0,07-dal, 1259,65 pontra értékelődött fel. A vezető papírok az 1,1 százalékkal, 22 750 forintig gyengülő Richter kivételével szerény mértékben erősödtek: a Matáv 0,1-del, 785 forintra, a Mol 0,5-del, 12 450 forintra, míg az OTP 0,6-del, 5310 forintra drágult. A Richter egyébként újabb ötvenezer darabos sajátrészvény-vásárlásra adott megbízást a HVB Banknak. A gyógyszergyár e papírokat bónuszprogramjához kívánja felhasználni. A kisebb részvények közül az Antenna Hungária tőle szokatlanul magas, 664 millió forintos forgalom mellett 0,3 százalékkal, 3850 forintra drágult. Az FHB és a BorsodChem a nap vesztesei voltak, miután 2,1 százalékot vesztettek értékükből. A bankpapír záróára 12 090, a vegyipari részvényé pedig 1879 forintra süllyedt.

Az olajárak emelkedésének a hatására az Egyesült Államokban is gyengültek a tőzsdeindexek. Miután a magasabb energiaárak csökkenthetik a lakosság rendelkezésre álló jövedelmét, elsősorban a kiskereskedelmi részvények (Wal-Mart) gyengültek. A pénzügyi papírok hanyatlása annak köszönhető, hogy a vártnál gyorsabb gazdasági növekedés miatt a Fed megemelheti az irányadó referencia-kamatlábat az infláció megfékezése érdekében.