Nem járt rosszul, aki az idén állampapírba fektetett: a piacon az egyik leglikvidebb lejárat, a 3 éves kötvények vásárlói átlagosan közel 11,00 százalékos árfolyam-emelkedést könyvelhettek el máig egy január 1-jei bevásárlás esetén. Azok, akik ennél pár nappal többet vártak, és csak az év második hetében döntöttek 3 éves futamidejű kötvényvásárlás mellett, akár 14,10 százalékos nyereséget is a magukénak tudhatnak. A siker kulcsa a konvergenciasztoriba vetett hit éledése mellett a rendkívül magas alapkamat csökkentése volt.

Ezt a lehetőséget ismerték fel a külföldi befektetők, akik az elmúlt hetekben már nemcsak spekulatív, de - mint azt lapunknak Trippon Mariann, a CIB Bank elemzője jelezte - végbefektetői célzattal is vásárolták a hazai állampapírokat. A külföldiek kezében lévő állomány október elején döntött történelmi rekordot 2540 milliárd forintos szintjével, de még ma is igen magasan, 2433 milliárd forinton áll a mutató. Az év elején még csak 2200 milliárd forintnyi állampapír-befektetés volt külföldi kézben, egy éve pedig akadt olyan időszak is, amikor a 2 ezer milliárd forintot sem érte el az általuk birtokolt állampapír-volumen.

A jegybanki alapkamat tavaly november 28-án változott hirtelen ugrással 12,50 százalékra: ez a szint hosszú távon semmiképp sem lett volna fenntartható. Ez év márciusában először 25 bázisponttal, majd a későbbiekben összesen 5 további lépésben mérsékelte az MNB azt jelenlegi szintjére, 10,00 százalékra. Jövőre szakértők arra számítanak, hogy a piac ennél is nagyobb ütemű és mértékű kamatcsökkentésre kényszeríti majd a döntéshozókat, ami újabb bevásárlásokra ösztönözheti a külföldi befektetőket is. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) szerdán mutatja be jövő évi finanszírozási tervét.