Számottevően gyengült a forint tegnap a bankközi devizapiacon, az euró jegyzése a pénteki 245,10 forint körüli szintről változott 246,60/246,80 forintra. A forint sávon belüli pozíciója 55 bázisponttal romlott, 12,63 százalékra.

A jelenségre magyarázatként részben a Reuters felmérése szolgált, melyben az elemzők által 260,00 forintos kormányzati euró-célárfolyamot valószínűsítenek. Egyes vélemények szerint az euró-dollár árfolyam ingadozása okozta a fordulatot. Kereskedők a hét további részében nem várt tényezők hiányában 245,00 és 248,00 forint közé várják az uniós fizetőeszközt.

A változást erősen megérezte a dollár árfolyama is: a reggeli 185,00 forintos szintről délutánra 186,20/186,40 forintra emelkedett jegyzése. A forint további gyengülését akadályozhatja a régió egyéb devizáinak erőssége.

Az elmúlt hét napból először tudott erősödni a dollár az euróval szemben, miután egy - elemzők által használt - technikai mutató az euró gyengülését jelezte előre. A zöldhasú a legutóbbi ötből négy kereskedési napon negatív árfolyamrekordot állított fel az euróval szemben, így ráfért a váltás. A tegnapi eurójegyzés 1,326 dollár volt, a pénteki 1,330 dollár után.

Jellemző az amerikai fizetőeszköz helyzetére, hogy óriási sikert így sem jósolnak neki a szakértők: a legvalószínűbbnek azt tartják, hogy a hét végég az 1,318 dolláros szint közelébe erősödhet vissza, egy 1,300 dollár alatti árfolyam még esetlegesen sem merül fel a fejekben.

Hosszú erősödés után tegnap a jen is gyengült a nemzetközi piacokon: a dollár árfolyama immáron 102,68 jenes lett. Az amerikai fizetőeszköz a múlt hét végén lépett a 103,00 jenes szint alá. A váltás minden bizonnyal a Bank of Japan (BoJ) ismételt éles kirohanásának következménye: tegnap újfent arról beszéltek a banknál, hogy az eddigieknél erősebben figyelnek az árfolyamok alakulására. A BoJ az export élénkítésének fontossága miatt a gyenge fizetőeszköz híve, ezt a tényt tavaly sok ezer milliárd jen értékű intervencióival is igazolta. A dollár kilenc hete gyengült a japán devizával szemben.