A német bűnüldözés történetében korábban soha nem alkalmazott eszközzel, bankkártyaforgalmi adatok elemzésével próbálja felderíteni a nürnbergi ügyészség egy szövevényes gyilkosságsorozat tettesének kilétét - adta hírül a Financial Times Deutschland. Az ügyészek a bűncselekmények körzetében szeretnék megszerezni az elkövetések idejéből a bankkártyával végrehajtott összes tranzakció adatát, hátha sikerül belőlük kiszűrni a tettes kilétét. Mintegy kétezer bank, hitelintézet, elszámolóház és egyéb vállalat több millió adatát kell elemezniük a cél érdekében.

Az eljárás igen költséges - állítják a német bankok, akik kiadásaik megtérítését várják el az ügyben illetékes ügyészségtől. Az adatok összegyűjtése ugyanis nem egyszerű. Egy-egy érintett banknak például a szóban forgó területek minden vele kapcsolatban álló benzinkútjától le kell kérnie a nála felhasznált bankkártyák adatait, és összesítenie kell saját pénzkiadó automatáinak adataival. Ugyanakkor egy bank az adatvédelmi törvény miatt csak a saját ügyfeleiről (és bankkártyáikról) tud felvilágosítást adni, a termináljait más hitelintézetek plasztikjaival felhasználó ügyfelekről nem feltétlenül vannak adatai.

Magyarországon is lehetőséget adnak a nyomozóknak a törvények arra, hogy bankok - esetleg bankkártyák - adatait elemezve eredjenek a tettesek nyomába. Volt is már ilyenre precedens, bár azokban az esetekben csupán néhány száz adat elemzéséről volt szó - mondta el a Világgazdaságnak Szomor Sándor alezredes, az ORFK bűnügyi főosztályának munkatársa. Az alezredes tapasztalata szerint a hazai bankok segítőkészek a nyomozókkal szemben. Az alezredes szerint a legnagyobb költségeket nem a beszerzés, hanem az adatok kielemzése emészti fel, amennyiben drága külső szakértőket alkalmaznak. A magyar törvények szerint a legtöbb adathoz ingyenesen jogosultak hozzáférni a bűnüldöző szervek. (TP)