Az elmúlt hónapokban elszaporodott akciós kamatok mellett megjelentek a járulékos költségekre - értékbecslési, szerződéskötési, közjegyzői díj - vonatkozó kedvezmények is a lakáshiteleknél. A rendszerint néhány tíz ezer forintos költségmegtakarítást jelentő engedmények ugyanakkor többnyire minden típusú lakáshitelt érintenek, nem csak a deviza alapú konstrukciókat igénylő ügyfelek részesülnek előnyben.

A Raiffeisen Bank az e hónap elejétől október végéig tartó ak-ciójában a hitelbírálati díjat engedi el, és nem alkalmaz folyósítási jutalékot, illetve szerződéskötési díjat sem. A jelzett időszakban lakáshitelt igénylő ügyfeleinek az értékbecslési díjat is elengedi a hitelintézet, ám ennek a tételnek a visszatérítésére csak a kölcsön folyósítása esetén számíthat az adós.

Az Erste Bank akciója keretében az értékbecslési és a közjegyzői díjat engedi el lakáshiteladósainak: az előbbi tételnél ugyanakkor némi megkötést jelent, hogy csak egy a kölcsönhöz fedezetként felajánlott ingatlan díját vállalja át a hitelintézet.

Az FHB Földhitel- és Jelzálogbank a szerződéskötési díjat engedi el az ebben a hónapban befogadott lakossági hiteleknél. A díj mértéke egyébként a hitel devizanemétől és az igényelt kölcsön összegétől függően változhat a banknál.

Az OTP a szeptember közepétől október végéig terjedő időszakban igényelt jelzáloghiteleknél - a szabad felhasználásúaknál is - engedi el a közjegyzői díjat. Ezenfelül minden hitelszerződéshez jutott ügyfél akár tízszázalékos kedvezményhez juthat az egyik kereskedelmi lánc üzleteiben. A közjegyzői díj elengedésének természetesen az OTP-nél is feltétele a kedvező hitelbírálat.

A CIB egyéb eszközt alkalmaz a potenciális lakáshitel-igénylők megnyerése érdekében: az augusztus 22. és november 14. között befogadott és jóváhagyott CIB Deviza Lakáshitel-igénylések főadósának ötvenezer forintot juttat egy 200 ezer forintos hitelkeretű, további bírálat nélkül igényelhető hitelkártyán.