Az elemzők nem várnak kamatemelést a svájci jegybank csütörtökön esedékes kamatmeghatározó ülésétől: így továbbra is 0,75 százalékon maradhat az irányadó ráta középértéke. (A három hónapos LIBOR-célsáv két szélső értéke ennek megfelelően 0,25, illetve 1,25 százalék maradhat.)

A Portfólió.hu által idézett, a Reuters által a múlt hét közepén 13 elemző megkérdezésével végzett felmérés szerint most csütörtökön szinte biztos, hogy változatlanul hagyja az irányadó rátáját a svájci jegybank. A jövőbeli svájci kamatalakulást illetően már lényegesen megosztottabbak az elemzők. Négy közülük még ez év decemberig vár egy kamatemelést, míg öt elemző szerint jövő márciusig, három szerint jövő júniusig, egy megkérdezett szerint pedig akár jövő decemberig sem változik a svájci alapkamat. Hasonló egyhangú eredménynyel járt a Bloomberg tegnap közölt felmérése is: a megkérdezett tizenegy szakember egyike sem számít arra, hogy változás történne csütörtökön. A Bloomberg ugyanakkor a UBS devizaszakértőjét, Benedikt Germanier-t is idézi, aki szerint a gyorsuló növekedés és infláció kamatemelésre késztetheti a jegybankot. A szakértő szerint a jegybank sokkal gyorsabban léphet, mint arra a piac számít. (A UBS előrejelzése szerint egyébként a jegybank már decemberben egy százalékra emelheti az irányadó rátát.)

Az esetleges svájci kamatemelés nem érintené kedvezően a svájci frankban eladósodott magyarországi banki ügyfeleket, bár egy 25 bázispontos változás semmiképpen nem okozna drámai emelkedést a törlesztőrészletekben. A deviza alapú hiteleket felvett adósok legnagyobb része, 90-95 százaléka egyébként svájci frank alapú konstrukciót választott.