Az Európai Bizottság a héten küldi meg álláspontját a Mol gázüzletágának E.On Ruhrgas általi megvásárlásáról - jelentette a Reuters, az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva. A bizottság júliusban kezdett vizsgálatot az adásvétel részleteire vonatkozólag. Azt elemzik, hogy az nem sérti e a magyar gáz-, illetve árampiaci versenyt. A héten nyilvánosságra kerülő álláspont a bizottság aggodalmának ad majd hangot, egyelőre azonban sem a Mol, sem a Európai Unió nem kommentálja hivatalosan az információt.

A Magyar Energiahivatal (MEH) júniusban szigorú feltételekkel, de engedélyezte, hogy az E.On Ruhrgas megvásárolja a Mol Rt.-hez tartozó Földgázellátó Rt.-t, illetve a Földgáztároló Rt.-t. Az egyik legfontosabb feltétel, hogy a Földgázellátó Rt. közüzemi és szabadpiaci tevékenységét jogilag önálló társaságokba kell kiszervezni. Kötelezik vevőt arra, hogy a közüzemi piacról kapacitást szabadítson fel a szabadpiaci igények kielégítésére, így járuljon hozzá a verseny élénküléséhez. A Földgázellátó Rt. ma számos nagyfogyasztót közvetlenül a szállítóvezetékről lát el hatósági áron, ez az összfogyasztás negyedét teszi ki. Az új tulajdonos nem fogadhat be ebbe a körbe újabb fogyasztókat - írja elő a MEH.

A Földgáztároló Rt. esetében az egyik legfontosabb feltétel, hogy az E.On Ruhrgasnak a Mol Rt. által kidolgozott ötéves kapacitásfejlesztési programot végre kell hajtania. Az energiahivatal feltételül szabja az is, hogy a tárolókapacitásokhoz való hozzáférést - szintén hatósági árakon - a szabadpiaci szereplők számára is biztosítani kell.