A forint a nagyobb költségvetési hiányok hírére gyengülni kezdett az euróval szemben, ez azonban egyelőre nem jelenti zuhanás kezdetét - mondja Forián Szabó Gergely, a CA IB elemzője. A magyar gazdaság ugyanis csak kisebb mértékben határozza meg a forint árfolyamát, sokkal nagyobb befolyással van rá a nemzetközi befektetői klíma. A jövőben kisebb gyengüléssel lehet számolni, fél év múlva 252-255 forint lehet egy euró, egy év múlva pedig 258- 260 forintot valószínűsít. Azt azonban látni kell, amennyiben a befektetési klímában komolyabb fordulat következik be, akkor az euróárfolyam sem áll meg 255 forintnál - hívja fel a figyelmet.

A tőzsdei befektetések kapcsán leginkább a régiós papírok átárazódásának kell figyelmet szentelni. A kelet-európai papírok gyakorlatilag a nyugat-európai részvények árszintjére emelkedtek - mondja Sarkadi Szabó Kornél, a Raiffeisen elemzője. A régiót a nagy befektetők egységként kezelik, így ha például a lengyel PKN-Orlen emelkedik, akkor követheti őt a Mol is. Azonban, ahogy megfordul a befektetési trend, előtérbe kerülnek majd a vállalatok egyedi kockázatai is.

A jövő évi magyar parlamenti választásokig akár meg is fordulhat a jelenlegi tőzsdei trend, ám addig lehet még némi emelkedés - véli a szakértő. A következő fél évben akár további 10-20 százalékot is nőhet az index.

Az ultrakonzervatív, megtakarításaikat betétekben tartó befektetők számára akár jó hír is lehet az államháztartási hiány egyre nagyobb mértéke, hiszen lassítja a kamatcsökkenést - fejti ki Barcza György, az ING elemzője. A piac által korábban öt és fél százalékra árazott év végi kamatszintre jelenleg 5,80 százalék a várakozás, és jövő év elejére várható csak a következő kamatvágás az 5,75 százalékos szintre. A kötvényalapok csökkenő hozamaik miatt nem túl vonzóak, ugyanez igaz a pénzpiaciakra is. Ezek helyett biztosabbak az euróban denominált vagy garantált hozamú befektetési alapok. A csökkenő hozamok, és a gyengülő forint miatt lehet, hogy jobban járnak a kisbefektetők, ha az euróbetétek felé tendálnak. A mostani mintegy kétszázalékos kamatkülönbözetet egy 258 forintos eurókurzus már előnybe is fordíthatja.