Három évvel ezelőtti rekordmagasságába tört fel a cseh korona az euróval szemben azután, hogy a piac a második negyedéves kormányjelentéstől a cseh gazdasági növekedés gyorsulásának kimutatását várja - jelentette a Bloomberg.

A hírügynökség által megkérdezett elemzők konszenzusa szerint a szeptember 9-ére várt jelentésben az első negyedévben elért 4,4 százalékos gazdasági növekedés 4,8 százalékra gyorsulhatott a második negyedévben. A cseh gazdaság expanziójának ritmusa a 2,8 százalékos lengyel, illetve a 4,2 százalékos magyar gazdasági növekedéshez hasonlítva sem rossz, ám több mint négyszerese az eurózóna 12 országa átlagának. Tegnap kora délután az euróért már alig 29 koronát adtak, és az elemzők szerint a következő hónapban nem is fog sokkal e fölé menni az árfolyam. Egy szeptember 2-i jelentés szerint a cseh kereskedelmi többlet hetedik hónapja mutat folyamatosan pozitív értéket, ez az ország történetének eddigi leghosszabb periódusa. Az ország gép- és autóeladások által húzott exportja 17 százalékkal növekedett az első fél évben.

Ettől függetlenül a cseh kormány 2009-ről 2010-re tolta ki az eurózónához való csatlakozás legkorábbi lehetséges dátumát, időt adva ezzel a 2006-ban jövő új kormánynak.

Egyéb kelet-európai országok valutái is rekordokat döntögetnek. A szlovák korona három hónappal korábbi - minden idők legmagasabb - 37,52-es értékéhez került közel 38,24-as kur-zusával tegnap kora délután. Az euró árfolyama az elemzők szerint 38 korona alá is mehet. Az euró a lengyel zlotyval szemben pedig 3,96-ról 3,94 zlotyra csökkent, ez hat hónapos csúcsot jelent a lengyel pénz történetében.