Tovább apadhatnak a már most sem túl csábító lekötött betéti kamatok: az elemzők többsége újabb kamatvágást vár a monetáris tanács soron következő hétfői ülésétől, igaz, a szakemberek nagyobb része csak 25 bázispontos mérséklésre számít.

A folyamatosan csökkenő kamatszint jól látszik a hitelintézetek lekötött betéti kamatainak alakulásán: a hirdetmények alapján most a hatszázalékos éves kamat számít lélektani határnak az éven belüli futamidőknél. A kamatszint apadásával párhuzamosan ritkulnak a betétlekötési akciók is a hitelintézeteknél, megjelentek viszont a piacon a befektetési alapokkal vegyes, valamivel jobb éves hozamot biztosító konstrukciók.

Az Általános Értékforgalmi Bank Kamatcsúcs névre keresztelt betétjét ajánlja lakossági befektetőinek: a minimálisan leköthető összeg ennél a terméknél egymillió forint, az elérhető éves kamat hárommillió forint alatt 5,85, hárommillió forinttól pedig 5,95 százalék. Az MKB Bank Rt. az egy hónapos futamidejű lekötött betétjét kínálja az átlagosnál kedvezőbb kondíciók mellett. A bank honlapján szereplő tájékoztatás szerint minimum egymillió forint egy hónapra történő lekötése esetén 5,75 százalékos éves kamatot realizálhat az ügyfél, 5,83 százalékos egységesített betétikamatláb-mutató (EBKM) mellett. A befektetési alappal vegyes konstrukcióját most 8 százalékos kamattal árulja a Budapest Bank, Budapest Dupla Prémium Megtakarítás néven. Az ügyfélnek megtakarítását fele-fele arányban kell betétbe, illetve egy általa kiválasztott Budapest befektetési alapba elhelyeznie. Hasonló elven működik a Raiffeisen Bank Koktél Megtakarítás névre keresztelt konstrukciója, amelynél három hónapos lekötésű betétbe, és egy Raiffeisen-alapba kerül az ügyfél pénze.