Egyre több utazás biztosítást kötnek a magyarok - állítja az OTP Garancia Biztosító friss közleményében saját tapasztalataira alapozva.

Bár a KSH adatai szerint a többnapos kiutazások száma 2007 első 9 hónapjában 4 százalékkal csökkent, a tavalyi év azonos időszakához képest, az utasbiztosításokból befolyó díjbevételek nagysága a magyarországi biztosítóknál körülbelül ugyanakkora, mint a tavaly. A kismértékű növekedés ellenére azonban a magyar utazók még mindig csak 30 százaléka rendelkezik utasbiztosítással, míg például a britek 90 százaléka nem indul el külföldre biztosítás nélkül.

A rövidebb időtartamú, közeli európai országokba irányuló utazások esetében még nem tudatosult kellőképpen az emberekben a biztosítás szükségessége. Az utazásukat egyénileg szervezőknek sokszor eszükbe sem jut az utasbiztosítás, amely gyakran minimális összegbe – egy üdítő árába – kerülne naponta. Tőlünk nyugatra egy egyszerű orvosi vizitdíj 25 ezer forintnál, egy átlagos kórházi ellátás költsége pedig 400 ezer forintnál kezdődik, tehát megtérülő befektetés lehet az utasbiztosítás megkötése – hívja fel a figyelmet Karsai Márta, az OTP Garancia Biztosító Nemzetközi Biztosítási Főosztályának vezetője.

A hamarosan induló téli sportszezonban a síelni készülők számára fontos tudnivaló, hogy egy helikopteres mentés költsége helyszíntől függően elérheti a 2-3 millió forintot is. Az Utazási Garancia Biztosítás pótdíj nélkül is fedezi az amatőr síelők, és hódeszkázók kijelölt sípályán bekövetkező balesetének költségeit, ideértve a hegyimentés költségeit is. Ám utasbiztosítás hiányában utóbbit a balesetet szenvedőnek kell kifizetnie, mivel semmi más nem finanszírozza, az Európai Egészségbiztosítási Kártya sem- áll a közleményben.

A piac lassú, de biztos növekedése és az utazók tudatosabb viselkedése azzal is magyarázható, hogy egyre kényelmesebb, és gyorsabb a biztosítás megkötése.

Az OTP Garancia honlapján megkötött szerződések száma a 2006-os bevezetés óta megduplázódott, de az online köthető utasbiztosításra a biztosítási alkuszok is egyre látványosabban hívják fel a figyelmet kedvezményekkel, szezonális akciókkal. VGO