A rovat támogatója: Budapesti Értéktőzsde Zrt.
Pénz- és tőkepiac

Amerikai indexek: emelkedő nyersanyagárak és technológiai szektor

A kedvezőtlen gazdasági hírek ellenére sikerült kedvezően zárniuk az Egyesült Államok vezető részvényindexeinek. Az adatok oldaláról a Conference Board márciusi fogyasztó bizalmi indexe 5 éves mélypontra 64,5-re esett vissza, ami messze elmarad a piac által várt 73,5-től. Illetve az S&P/Case-Shiller 20 városban vizsgált lakásár indexe 10,7 százalékkal zuhant a tavalyi árakhoz képest, amire 2001 óta, amióta számítják az indexet nem volt példa.

 

A részvények háza táján a Merrill Lynch leminősítette a bankszektort, köztük a Bank of Americát (-3,5 százalék) is. A Bear Stearns (-2,8 százalék) csökkent, de még mindig a 10 dolláros szint felett van, mivel a piac reméli, hogy a JPMorgan (-1,1 százalék) növelni
fogja ajánlatát. Ezalatt egy elemzés szerint a JPMorgannek 65 dollárt kell majd végül kifizetnie a brókercégért.

A Bear Stearns keddi teljesítménye (NYSE)

A Goldman Sachs szerint 460 milliárd dollár kerül majd leírásra a hitelválság kapcsán. A szám négyszer akkor, mint amennyit eddig leírtak a cégek. A MGIC, az ország legnagyobb jelzálog biztosítója 745 millió dollárt szerzett a részvényeladások illetve átváltható hitelek piacra dobásával, de a papír így is 7,9 százalékkal, 15 éves mélypontra esett vissza. Azonban a Monsanto (9,9 százalék) kedvező előeredményei és a viszonylag erős nyersanyagszektor segített pozitívban tartani az indexeket. Az ipari átlagindexek a Bank of America mellett az IBM húzta le.

A Yahoo keddi teljesítménye (Nasdaq)

A Nasdaq folytatta kiemelkedő teljesítményét a vezető technológia cégek segítségével. A Yahoo! (+4,4 százalék) folytatta emelkedését a Citigroup felminősítésre illetve, arra a spekulációra, hogy a Microsoft (-0,1 százalék) növeli felvásárlási ajánlatát. A gyenge fogyasztó bizalmi adatok ellenére, a kiskereskedelmi szektornak sikerül felállnia napi mélypontjáról. A gyenge adat hatására a dollár is begyengült, ami 1,6 százalékos emelkedést eredményezett a CRB nyersanyagpiaci indexben. Az arany 1,8 százalékkal drágult 935 dollárra.

 

Az arany jegyzése (3 hónap, Comex, dollár/uncia)

A gázszolgáltatók, mint a BJ Services (+6,9 százalék) illetve a Chesapeake Energy (+3,1 százalék) jelentősen emelkedtek. Az utóbbi 275 millió dollárral többet kíván eltölteni idén és 675 millió dollárral többet jövőre. Érdekesség, hogy a legjobban teljesítő index az S&P 400 Midcap (+1 százalék) indexe volt, viszont az vezető indikátornak tartott Dow Jones Transportation index tovább növelte előnyét és már 7,2 százalékos pluszban van az év eleje óta.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek