Pénz- és tőkepiac

A PSZÁF célkeresztjébe kerülnek a banki, biztosítási közvetítők

Ősszel átfogó témavizsgálatba kezd a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a közvetítőknél, ehhez hasonló nagyságú és átfogó vizsgálatra eddig egyszer, a vagyonkezelőkkel kapcsolatban került sor - mondta az MTI-nek Binder István, a felügyelet szóvivője.

A banki, tőkepiaci, biztosítási és pénztári termékeket közvetítők lesznek az alanyai a PSZÁF ősszel kezdődő témavizsgálatának. A nagy közvetítő cégek ugyanúgy sorra kerülnek, mint az alkuszok - ismertette a szóvivő.

Elmondta: a vizsgálat alapvetően két területre terjed ki, így a jutalékra és a fogyasztóvédelmi szabályok betartására. Ebben a körben a PSZÁF szakemberei azt vizsgálják, hogy a közvetítők mennyire adnak "kimerítő" tájékoztatást a termékekről, illetve azok árazásáról. A jutalékokkal kapcsolatban - igaz csak a biztosítás-közvetítőkre - a felügyelet honlapján olvasható egy hosszabb ismertető anyag.

A PSZÁF azt szerette volna elérni, hogy a közvetítő egy termék eladásakor közölje a saját jutalékát a vásárlóval, kompromisszumként az a megoldás született, hogy egy fiktív példán kell bemutatni a jutalékot - mutatott rá a szóvivő. Binder István a témavizsgálat lezárásaként három lehetséges megoldást említett. A felügyelet ajánlást készít, szankciót alkalmaz, illetve javaslatot tesz a jogalkotóknak. A jogszabályjavaslat megfogalmazására elég nagy az esély, ugyanis jelenleg eltérő az egyes szektorok szabályozása. Más például a közvetítők képesítési- és vizsgakövetelménye, továbbá a termékek és a jutalékok átláthatósága is - mondta végezetül a szóvivő.

PSZÁF vizsgálat közvetítők jutalék
Kapcsolódó cikkek