Pénz- és tőkepiac

Kinek kell a MÁV ÁBE?

Egy dolog biztos a MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE) kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási állományának átvételére kiírt pályázat lezárása előtt három nappal: a jövő heti közgyűlésig fölösleges spekulálni.

A biztosítók ugyanis péntekig dönthetnek arról, pályáznak-e, s erről hiteles információ legkorábban jövő csütörtökön, az egyesület második közgyűlésén láthat csak napvilágot. Addig viszont a rendkívül kiélezett helyzetben a biztosítók attól sem riadnak vissza, hogy tárgyalási pozíciójukat másként tüntessék fel, így befolyásolva az árakat, illetve így szerezve lépéselőnyt a versenytársakkal szemben.

A lapunk által megkérdezett független biztosítási szakértők, potenciális érdeklődők, valamint a hatóság válaszai homlokegyenest eltérnek egymástól. Bár legtöbben kizárólag név nélkül nyilatkoztak, két egybehangzó és egymást megerősítő információ nem hangzott el.

Ami biztos: a Napi Gazdaság hétfői számában azt írja, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) két nappal meghoszszabbította a pályázati határidőt, azaz július 18-ig kitolta. Binder István, a PSZÁF szóvivője ugyanakkor lapunknak hangsúlyozta: a felügyelet nem hosszabbította meg a határidőt, az eredeti pályázati kiírásban július 18-a szerepel.

Elmondta azt is, hogy – bár lapértesülések szerint a hat érdeklődő társaságból hárman már most kategorikusan kijelentették, nem pályáznak, és valószínűsíthető, hogy a másik három jelölt sem tolong majd az ügyfelekért – élénk érdeklődés mutatkozik az állomány iránt. Hozzátette: a pályázatoknak július 14-én hétfőn még nem kellett beérkezniük, a tárgyalások folyamatban vannak.

Több megoldási lehetőség van arra az esetre, ha egyetlen pályázat sem érkezik, ezzel a forgatókönyvvel azonban még nem foglalkoznak. Ebben a pillanatban akadnak társaságok, amelyek komolyan érdeklődnek – mondja a szóvivő.

Mint arról korábban a Világgazdaság is beszámolt, hat társaság érdeklődött a PSZÁF adatszobájában: a Köbe, a K&H Biztosító, a Genertel, a Signal Biztosító, a Magyar Posta Biztosító és az Union Biztosító. Lapunk kérdésére hétfőn név nélkül többen közölték, biztosan nem pályáznak, míg más független forrásokból pont ezekről a biztosítókról hallani, hogy komolyan érdeklődnek.

Abban viszont az érintettek egyetértenek, hogy az üzlet senkinek nem éri meg, a pénzügyi mutatók katasztrofálisak, novemberben az ügyfelek zöme úgyis elpártol. Ha viszont a hat biztosítóból senkit sem érdekel az üzlet, érdekes, miért taktikáznak a végsőkig, nem kímélve egymást, illetve a pénzügyi felügyeletet.

Utóbbit aktuálisan többen azért támadják, mert szerintük a PSZÁF felelőssége is, hogy idáig eljuthatott az egyesület, de nem tetszik a piacnak az a sajtóértesülés sem, hogy a felügyelet megoldásként egy biztosítási garanciaalap létrehozását tervezi. Ezzel kapcsolatban a szóvivő elmondta, ilyen alap létrehozása a MÁV ÁBE kapcsán nem merült fel.

MÁV ÁBE pszáf
Kapcsolódó cikkek