Pénz- és tőkepiac

MÁV Biztosító: most van vége

Már ma elkezdhetnek új biztosító után nézni az ügyfelek - de csak azok, akik már befizették a harmadik negyedéves díjakat.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) csütörtök délután visszavonta a MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE) tevékenységi engedélyét. Az intézkedés augusztus 15-től hatályos, augusztus 16-án éjféjtől megszűnik a MÁV ÁBE ügyfeleinek biztosítási jogviszonya.

Átszerződni ugyanakkor a korábbi hírekkel ellentétben már a mai naptól lehet - olvasható a pénzügyi felügyelet délután kiküldött sajtóközleményében. Eszerint az ügyfelek már ma kereshetnek maguknak új biztosítót, de legkésőbb augusztus 15-ig át kell szerződniük egy másik társasághoz, amelyik a szerződés kötést követően már helyt áll az autós káraiért.

Azok a jelenleg kgfb-szerződéssel rendelkező tagok, akik eddig az időpontig nem választanak új biztosítót, a továbbiakban károkozásuk esetén közvetlenül kötelesek állni az általuk okozott károkat a károsult fél, illetve a Magyar Biztosítók Szövetsége Kártalanítási Számlája felé - hangsúlyozza a felügyelet.

A MÁV ÁBE valamennyi egyesületi tag számára postán tájékoztatást küld az átszerződéssel kapcsolatos technikai tudnivalókról, illetve ezeket napilapokban megjelentetendő hirdetésekben, honlapján és más kommunikációs csatornán is közzéteszi. A tagok külön postai küldeményben kapják meg az átszerződéshez szükséges kártörténeti igazolásukat.

A felügyelet egyeztet a biztosítókkal arról, hogy a kgfb-biztosítással rendelkező tagok átvétele gördülékenyen történjen meg. Azok az egyesületi tagok, akik befizetik a 2008. III. negyedévére vonatkozó kgfb-díjukat a MÁV ÁBE részére, s ezt igazolják, bónuszfokozatuknak megfelelően szerződhetnek át új biztosítójukhoz. A díjat meg nem fizető, bónusz fokozatú tagok A00-ás fokozatú besorolást kapnak választott biztosítójukól, a málusz fokozatúak besorolása megmarad.

Az átvevő biztosító saját tarifájának megfelelően visszamenőlegesen is kérni fogja az elmaradt díj kiegyenlítését tőlük. A felügyelet ezért felhívja a III. negyedévi díjat még be nem fizetett tagokat, hogy hátralékos tartozásukat augusztus 15-ig rendezzék. Mivel a MÁV ÁBE eszközei nem nyújtanak teljes mértékben fedezetet az eddig okozott károkra, a meglévő kötelezettségeket az egyesület a következő kielégítési sorrendben teljesíti:

1. járadékfizetési kötelezettségek

2. természetes személyek által okozott személyi sérüléses károk

3. nem természetes személyek által okozott személyi sérüléses károk (kivéve a nagy anyagi teherbírású személyek kárai)

4. természetes személy által okozott, 300 ezer forintnál nagyobb összegű vagyoni károk

5. nem természetes, nagy anyagi teherbírású személy által okozott személyi sérüléses károk

6. egyéb kárkifizetések.

A kgfb üzletág tevékenységi engedélye mellett a Felügyelet augusztus 15-ével a MÁV ÁBE egyéb biztosítási ágazataira (így casco, lakásbiztosítás, stb.) vonatkozó tevékenységi engedélyét is visszavonta. A kgfb ágazat kapcsán érintett kárkifizetéseket a jogszabály alapján az egyéb ágazatok kifizetései elé kell sorolni. A MÁV ÁBE az augusztus 16. és szeptember 30. közti, általa meg nem szolgált időszakra vonatkozó, ám a tagok által befizetett tagdíjat Alapszabálya előírásainak megfelelően, a biztosítási szolgáltatások teljesítését követően fizeti vissza az érintetteknek.

MÁV ÁBE pszáf biztosítás
Kapcsolódó cikkek