Pénz- és tőkepiac

Tovább hullanak a bankvezérek

A tavaly ősz óta taroló pénzügyi válságnak már eddig is számos vezető esett áldozatul. Most a Fortis vezérigazagatója kényszerült távozásra, ám a jövő héten a Crédit Agricole irányítója is követheti.

A válság eleinte az Egyesült Államokban söpört végig, ám mára már az európai pénzügyi intézetek szenvedik meg jobban a subprime krízis hatásait: egyre több veszteséget kénytelenek leírni a bankok és hitelintézetek, aminek következtében egyre több vezetőnek kell távoznia.

Tegnap a belga Fortis vezérigazgatója, Jean-Paul Votron volt kénytelen benyújtani lemondását egy maratoni hosszúságú igazgatótanácsi ülés után - olvasható a New York Times-ban. A francia Le Monde pedig úgy értesült, hogy jövő kedden a  Crédit Agricole vezére, Georges Pauget néz bizalmi szavazás elé, amely igen könnyen Votron sorsára juttathatja őt.

A londoni MF Global Securities elemzője, Mamoun Tazi szerint a fejeknek továbbra is hullaniuk kell: még mindig tisztulnia kell a képnek, amihez meg kell várni a bankok második negyedéves jelentéseit.

A bankvezérek a legtöbb esetben nem járnak igazán rosszul, hiszen számos esetben dollármilliókat kapnak végkielégítésként.

Georges Pauget Jean-Paul Votron MF Global Securities Fortis Crédit Agricole bankvezérek válság
Kapcsolódó cikkek