Pénz- és tőkepiac

Ügynökök: gátlástalanok és képzetlenek?

Szigorításra lenne szükség, a napokban mégis inkább könnyítettek a magyarországi biztosítási ügynökök képzési kötelezettségén, hitelt pedig eleve szinte bárki, bármilyen felkészültséggel korlátlanul közvetíthet – írja a Figyelő.

Az ügynökök célja gyakran nem az ügyfélnek leginkább kedvező terméket eladni, hanem azt, amely után nekik nagyobb jutalék „esik le”. Az emberek sajnos általában is hajlamosak rá, hogy a pénzügyi termékekkel kapcsolatos megszívlelendőkből csupán a kellemes dolgokat hallják meg. Márpedig éppen ez az, ami kapóra jön az ügynököknek, akik magabiztos fellépéssel és a profizmus látszatát keltve szinte bármit el tudnak adni.

Sok szakértőben komoly aggodalmat kelt, vajon értik-e az ügynökök a szakmát? A pénzügyi termékek világszerte egyre bonyolultabbak, miközben a magyar ügyfelek döntő részének a legcsekélyebb köze sincs a gazdasághoz, fogalmuk sincs annak alapvető törvényszerűségeiről. Sok jól képzett és korrekt tanácsadóra lenne szükség, kérdéses azonban, hogy a jórészt mindenféle egyéb szakmából érkező ügynökök mennyire felelnek meg e kritériumoknak. A többes – azaz több pénzintézet termékeit is terítő – ügynökök jó része évente körbejáratja hitelportfólióját a vele szerződésben álló bankok között, s akár jó az az ügyfélnek, akár nem, rábeszélik őket a bankváltásra.

Pedig egy ötmilliós hitelnél az előtörlesztés költsége egy-két évnyi törlesztést követően akár 50–60 ezer forintra is rúghat, és ezt az összeget nem minden esetben nyeri vissza az ügyfél a bankváltással. Magától értetődő, hogy a banknak az ügyfél elvesztése kárt okoz, ráadásul olyan méreteket öltött a hitelek táncoltatása, hogy az már tervezhetetlenné is teszi a hitelezést. A bank érdeke értelemszerűen az ügyfél megtartása, az ügynöké pedig annak átcsábítása egy másik hitelbe.

Azon, hogy teljesen jutalékvezéreltté vált a piac, nemigen lehet rövid távon változtatni, az ügynökök képzettségének, felkészültségének kérdése azonban megosztja a szakmát is. Miközben a diploma jelentősége az elmúlt években felértékelődött, hitelügynök lényegében nulla végzettséggel és képzéssel bárki lehet, és a biztosítói tanácsadókkal és értékesítőkkel szemben sem túlságosan magasak az elvárások. Mindennek köszönhetően a független pénzügyi közvetítőknél már az alapokkal is komoly gondok vannak.

Tavaly még szakács, tanár, ápolónő vagy mérnök volt, aki ma gyorstalpaló tanfolyamon szedi magára a pénzügyi ismereteket. A drága termékek eladásából befolyó tekintélyes jutalék sok ügynököt segített gyors meggazdagodáshoz, ezért vonzóvá vált ez a szakma. S szintén ez volt az alapja a semmiből hatalmas vállalkozássá fejlődő független ügynökcég, a Brokernet sikerének. A helyzetet Zsoldos Miklós, az Union Biztosító elnök-vezérigazgatója így jellemzi: „Nonszensz, hogy egy 15 évnyi eladósodással járó, 10 millió forintos jelzáloghitelt elvileg mindenfajta képzettség vagy vizsga nélkül eladhat egy hitelközvetítő.”

közvetítő biztosítási ügynök banki hitel ügynök alkusz
Kapcsolódó cikkek