Pénz- és tőkepiac

A hitelválság terjeszkedik: íme az első orosz áldozatok

Szerdán a KIT Finance orosz befektetési bank bejelentette, nem tudja teljesíteni vállalásait. Miután a tőzsde az 1998-as válság óta nem tapasztalt ekkora zuhanást, mint tegnap, szerdán helyi idő szerint 1-kor beszüntették a kereskedelmet. Egy újabb hulláma kezdődhet a hitelválságnak.

A másodrangú pénzintézetnek számító KIT Finance már tárgyal lehetséges stratégiai befektetőkkel, és vélhetően még a napokban eredményhez jutnak - írja a Handelsblatt. Az orosz sajtó az állami VTB Bank segítségét emlegeti.

Világszerte az orosz tőzsdéket rázta meg a legjobban a Wall Street-i krach. A nyári csúcsok óta az orosz vállalatok mintegy 750 milliárd dollárt veszítettek értékükből – egyedül tegnap, kedden 80 milliárd dollárt zuhantak. A Gazprom árfolyama 17 százalékot esett, a legnagyobb orosz banké, a Sberbanké 21-et. A tegnapi pánikot mindenekelőtt a Repo-üzlet, a rövid távú befektetéseket és hitelkeresletet összeegyeztető pénzpiac kiesése okozta.

A lejtmenet azonban továbbra is folytatódik. Az RTS-Index 6 százalékos esésekor a tőzsdefelügyelet felfüggesztette a kereskedést. Helyi idő szerint este 7-kor a felügyelet és a pénzügyminisztérium válságmegbeszélést tart.

Az elemzők azonban nem kapták fel annyira a fejüket a KIT Finance híreire. Nézeteik szerint a töredezett orosz bankszektorra ráfér egy konszolidáció; mindazok a bankok, melyek korábban túl agresszíven terjeszkedtek, most bajba kerülhetnek. A rendszer egésze azonban nincs veszélyeztetve, mondják. Mindeközben a kormány a három legnagyobb állami banknak 44 milliárd dolláros azonnali, rövid távú kölcsönt bocsátott rendelkezésre.

RTS kit finance vtb bank Oroszország sberbank Gazprom
Kapcsolódó cikkek