Pénz- és tőkepiac

Húszezer ügynökért aggódik a felügyelet

A pénzügyi felügyelet határozatai között rendszeresen szerepelnek biztosítási alkuszokat sújtó döntések, amelyek nem a közvetítők munkájával kapcsolatos hiányosságokra figyelmeztetnek, hanem a felügyelet által megkövetelt adatszolgáltatási követelmények hiányosságaiból adódnak -indokolta felügyeleti határozatokat Demjénné Gyöngy Judit a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) biztosításfelügyeleti főosztályának vezetője a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) biztosításszakmai konferenciáján.

Az osztályvezető előadásában elmondta azt is: idén az adatszolgáltatási kötelezettségeknek határidőre a közvetítők 31 százaléka nem felelt meg, azaz nem küldte meg beszámolóit a felügyelethez. Várhatóan idén ezek miatt 109 bírság határozatot hoz majd a felügyelet - közölte Gyöngy Judit, szemben a tavalyi 44-el. Jellemzően a teljes adatszolgáltatás marad el, az éves beszámoló hiányzik, de tartalmi hibák is gyakran előfordulnak.

Az előadásban elhangzott az is, hogy idén decemberig több ezer biztosításközvetítőnek jár le az a határideje, amelyet a felügyelet a regiszterbe való bekerülésük esetén arra adott nekik, hogy megszerezzék a szükséges végzettséget. Az osztályvezető elmondta: ők még mindig közel 20 ezer közvetítőért aggódnak, akiknél reális esély, hogy nem szereznek végzettséget.

Kapcsolódó cikk

pénzügyi piac FBAMSZ pszáf alkusz biztosítás
Kapcsolódó cikkek