Pénz- és tőkepiac

600 millió eurót bukott egy hét alatt a francia takarékbank

A Caisse d’Épargne bejelentette: 600 millió eurót veszített az elmúlt héten egy derivatív típusú üzleten. A bank kijelentette: a veszteség nem fenyegeti a betéteseket.

A Caisse d’Épargne vagyis a francia takarékbank a piacok extrém volatilitásával indokolta az október hatodikai héten elszenvedett 600 millió eurós veszteséget.

Az ügy érdekessége, hogy a cég október 8-án jelentette be tervezett fúzióját a Banque Populaire-rel. Amennyiben az üzlet létrejön, Franciaország egyik legnagyobb bankja jön létre 480 milliárd eurós betétállománnyal és több mint hat millió ügyféllel – írja a BBC.

Mindkét bank a Natixis pénzügyi szervezet részvényese, amelyet a cégek közül a legjobban súlytott a pénzügyi válság. Egy az AFP-nek nyilatkozó meg nem nevezett Caisse d’Épargne alkalmazott szerint a cégcsoport pénzügyi igazgatóját és több a kérdéses ügyletben résztvevő alkalmazottat is elbocsátottak.

A derivatívákkal kapcsolatos veszteségeket illetően felröppenő pletykák miatt korábban a Dexia és a Société Gérénale is nyilatkozatban cáfolta, hogy ilyen típusú ügyletekben részt vettek volna.

Caisse d'Épargne Bank derivatív Dexia hitel volatilitás Société Générale
Kapcsolódó cikkek