Pénz- és tőkepiac

Áremelkedésbe kezdtek a nyersanyagok

Az árupiacon csak az arany ára ereszkedik, minden más drágul. A Reuters/Jefferies CRB Index - amely 19 vezető termény jegyzését követi - ma 1,8 százalékot emelkedett.

Valamelyest korrigál a nyersolaj árfolyama. Az energiahordozóval kereskedők elmondása szerint az árupiaci vezetőtermék a részvények mozgását követi, ugyanis abból szűrik ki a befektetők a kereslet várható alakulását.

Az amerikai könnyűolaj hordója 2 százalékot drágult ma 64,51 dollárra hordónként, míg az északi tengeri brent árfolyama másfél százalékot emelkedett 62,24 dollárra a londoni ICE tőzsdén. Tegnap a WTI ára másfél éves mélypontra süllyedt 61,30 dollárba került egy hordó, idén eddig 30 százalékot veszített értékéből a nyersanyag, a nyári rekord ár óta 56 százalékoz zuhant a jegyzés. Nem csoda, hogy a kőolaj kitermelők idegesen reagálnak a hektikus árfolyam-mozgásra. Újabb OPEC találkozó várható még december előtt, ha nem sikerül a kőolaj árát stabilizálni – nyilatkozta a líbiai olajminiszter és a világ kitermelés 40 százalékát szervezet főtitkára Abdalla el-Badri.

Az OPEC múlt héten tartotta rendkívüli találkozóját Bécsben, ahol döntés született a napi kitermelés 1,5 millió hordónyi csökkentéséről novembertől. A lépés szinte semmilyen hatást nem gyakorolt a fekete arany árára. Elemzők szerint a piacon mindenki a recessziótól fél, és csak a kereslet csökkentésről szóló híreket hallják meg a befektetők, a kínálat csökkentésére egyelőre rezignáltan reagálnak.

 

Az árupiaci árak változását nagyban meghatározza az amerikai fizetőeszköz árfolyama. A legtöbb terményt ugyanis dollárban jegyzik, azért azok ára követi a zöldhasú mozgását. Az egyik legerősebb korrelációt a nemesfémek mutatják a dollárral. Az arany ára tipikusan ellentétes irányba mozog a dollár árfolyamváltozásához képest. Ma délelőtt még 1,1 százalékot erősödött a zöldhasú, de délutánra mínusz 0,8 százalékra került az euróval szemben. Az arany unciája 2,5 százalékos áreséssel reagált: decemberi szállításra 742 dollárba kerül a New Yorki COMEX tőzsdén. Az ezüst 2,3 százalékot veszített ma érékéből: 8,985 dollárba kerül egy uncia (idén 38 százalékot esett az ezüst ára). Más nemesfémek ára valamelyest emelkedik. A platina unciája 2,2 százalékot drágult 815 dollárra, a palládium ára pedig 4,1 százalékot emelkedett 182,50 dollárra unciánként. A két nemesfém mostani árfolyam emelkedését segítette, hogy az amerikai kormány az autóipart támogató hitelprogramon dolgozik (ugyanis a fémeket akkumlátorok gyártásánál is használják. A platina jegyzése idén 48 százalékot esett, a palládium 54 százalékot).

Más ipari fémek is drágulnak, köszönhetően a javuló kínai ipari megrendelést övező várakozásoknak. A kínai réz 28 százalékkal nőtt szeptemberben, de a Merril Lynch elemzői szerint jövőre 9 százalékkal bővülhet az ázsiai ország importja. A réz ára decemberi szállításra 3,9 százalékot emelkedett 4178 dollárra tonnánként. A grafit évtizedes áremelkedésben van (12 százalékot drágult) 1455 dollárra tonnánként, szintén a kínai importnak köszönhető. A téli időszakban nő az akkumlátorokba épített nyersanyagok kereslete, ami már most kezdi felhúzni az árakat. Az alumínium ára 3,4 százalékot emelkedett 2038 dollárra tonnánként. A réz idén 49 százalékot veszített az értékéből, míg az alumínium 20 százalékot.

Az élelmiszerek is drágulnak, elsősorban az amerikai termény betakarítást övező gyenge adatoknak köszönhetően, amelyek csökkentett kínálatot okozhatnak. A kukorica decemberi szállításának árfolyama 5,1 százalékot emelkedett 4,05 dollárra vékánként. A szójabab januári szállítása 6,1 százalékkal drágult ma 9,52 dollárra vékánként, míg a búza –amely idén eddig értékének 60 százalékát veszítette el – 3,3 százalékkal drágult 5,47 dollárra vékánként a chicagói terménytőzsdén.

chicagoi terménytőzsde arany COMEX palládium fekete arany alumínium tonna termény OPEC szójabab réz WTI véka ezüst platina kukorica amerikai könnyűolaj nyersanyag energiahordozó uncia hordó búza árupiac északi tengeri brent
Kapcsolódó cikkek