Pénz- és tőkepiac

Európa magához tér – bankpapíroké a nap

Második napja tart a részvénypiaci rali a vezető európai mutatók között. A múlt heti 20 százalék körüli veszteségeket a hét első felében ledolgozzák a főbb piacok indexei, köszönhetően az amerikai banki tőkeinjekciónak és a széles bankgarancia vállalásoknak Ausztráliától az öreg kontinensig.

A DJ Stoxx 600 index Európában ma 5,5 százalékos pluszban mozog, tegnap 9,9 százalékot emelkedett az árfolyam (míg az elmúlt héten 22 százalékot esett a kurzus). Az MSCI világ Index 3,3 százalékot emelkedett ma eddig, a héten 13 százalékos plusz van a mutató, ilyen mértékű felkapaszkodásra még nem volt példa az MSCI közel 40 éves történetében (1029 ponton mozog ma délelőtt). A vezető nemzeti tőzsdemutatók is mind a pozitív tartományban maradtak a tegnapi ralit követően.

A DJ Euro Stoxx 50 plusz 4,24 százalékon állt délelőtt, a londoni FTSE-100 4,80 százalékot emelkedett, a párizsi CAC-40 4,86 százalékot emelkedett, míg a frankfurti DAX Index 4,55 százalékos pluszba került ma. A mostani ralit - tegnapihoz hasonlóan - a bankpapírok és a bánya valamint energetikai társaságok húzzák. Európában a vezető gazdaságok eddig mintegy 1800 milliárd dollár értékben vállaltak garanciát a bankszektorra: Franciaországban, Németországban, Hollandiában, Ausztriában és Spanyolországban. A Societe Generale már be is jelentette, hogy a harmadik negyedéves profitjának (1 milliárd euró) köszönhetően már nincs szüksége külső tőkebevonásra. Franciaország második legnagyobb bankjának árfolyama 8,4 százalékot növekedett: 55,82 euróig (tegnap még úgy volt, hogy kénytelen lehet tőkét emelni az SG, árfolyama zuhant a tegnapi kereskedésben). Németországban a Deutsche Bank részvényára emelkedett 13 százalékot 39,62 euróig, az Egyesült Királyságban pedig a Barclays tegnapi tőkeemelését követően ma 12 százalékos pluszban mozog, 240 pennyn.

Az Egyesült Államokban a kormányzat 9 nagybankba fektet be jelentősebb összeget: Citigroupba, Goldman Sachsba, Wells Fargoba, JPMorganbe, Bank of Americaba, Merrill Lynchbe, Morgan Stnaleybe.. többek között. A német kereskedésben ma a Citi árfolyama 7,4 százalékot emelkedett (16,92 dollár), míg a Goldmané 6,7 százalékot (118,45 dollárra).

Deutsche Bank Goldman Sachs CAC-40 DJ Euro Stoxx 50 FTSE-100 Wells Fargo DAX index Citigroup rali Barclays MSCI Világ Societe Generale részvénypiac
Kapcsolódó cikkek