Pénz- és tőkepiac

Lerázta a forint magáról a kamatemelést - holnap újabb pofon jöhet

A Magyar Nemzeti Bank ma délelőtt rendkívüli kamatülésén 300 bázisponttal 11,5 százalékra emelte az irányadó alapkamatot. Ilyen mértékű emelésre öt éve nem volt példa hazánkban.

A hírre a magyar fizetőeszköz rövid időre erősödni kezdett, vagyis pillanatnyilag a befektetők vonzónak találták forint után fizetett felárat. A magyar deviza a tegnapi 283 forintos euróval szembeni értékéről 271 forintig erősödött, de jellemzően, egy órával a döntést követően már ismét visszarendeződik a forint árfolyama: 12 óra előtt 280 forintos szintig ment vissza az euró, vagyis kérdéses, mennyire lehet képes az MNB akárcsak közép távon megállítani a forint gyengülésre játszó befektetőket.

Suppan Gergely a Takarékbank elemzője szerint egyértelmű, hogy az MNB a forint short pozíciót akarja drágítani, vagyis azt, hogy zárják a short beszállásokat a befektetők. Most ugyanis sok befektető fedezetlen forint kölcsönt vesz fel, mert arra számít, hogy gyengülni fog a magyar deviza, az ő helyzetüket akarja megdrágítani a jegybank, vagyis, hogy magas kamatfelár mellett tudjanak csak forint gyengülésre játszani. Ennek következtében a hazai deviza árfolyamának gyengülése lassulhat, és a következő hetekben esetleg megnyugodhat a piac – véli az elemző. Suppan Gergely szerint úgy tűnik a forint árfolyama rövid távon legalábbis a 277-278-as szint körül nyugszik meg. Ennek mértéke nagyban függ a globális hangulattól is, amely a régió összes devizáját gyengíti. Suppan szerint a jegybank nem tud sokat tenni a kedélyek lenyugtatására, ahhoz, hogy a magyar eszközökhöz visszatérjenek a befektetők strukturális változtatásokra van szükség. Az elemző elmondta, hogy egyértelmű a piac üzenete: a magyar jóléti rendszer fenntarthatatlan, és ha nem történik meg az államháztartás rendbetétele, akkor az ország tartósan leszakad a régiótól, most egy szemléletváltást kényszerít ki a piac. Suppan Gergely véleménye szerint a mostani kamatfelár annak az ára, hogy a kormány makacskodik a szociális rendszer átalakításával kapcsolatban, például halogatja a 13. havi eltörlését. Konkrét kiadáscsökkentés bejelentése segíthetné a bizalom helyreállítását, főleg az állampapír piacon, ahol a rendkívül jó beszállási pontok ellenére maradnak távol a vevők.

Eppich Győző az OTP Elemzési Központjának szakértője szerint is a komoly méreteket öltő short pozícióra reagál a jegybank. Az elemző szerint hazánk a világsajtó címlapjára került ahol Izlandhoz hasonlít minket a piac, ezért játszanak a befektetők a forint gyengülésére, amelynek üteme olyan mértéket öltött, hogy az MNB kénytelen felülírni a hétfői forgatókönyvet. Most már kevésnek bizonyult a jegybank szóbeli intervenciója, és meg kellett emelni a kamatot, hogy ne váljon önbeteljesítővé a válság. Eppich Győző szerint fundamentálisan ugyanis nem indokolt a befektetők magatartása, viszont a hosszú hétvége előtt eleve illikviddé válik a piac. Valamint az október 23-i események újabb pofont adhatnak az egy szálon függű magyar piacnak (A CNBC stábja már meg is érkezett Budapestre). Eppich Győző elmondta, hogy az MNB-nek elégséges a deviza tartaléka, és egyértelmű, hogy a Nemzetközi Valutaalap, és az Európai Központi Bank is hazánk mellé állt, vagyis az izlandi hasonlat csupán egy piaci pletyka. Eppich szerint az MNB most a piaci várakozásokat igyekszik hűteni az összes lehetséges eszközzel, mivel az eddigiek nem bizonyultak elegendőnek, most már a kamathoz kellett nyúlni.

Simor András jegybankelnök a hétfői rendes kamatdöntő ülésen még nem tartotta szükségesnek az alapráta megemelését, sőt, a döntés indoklásában hangsúlyozta az elnök, hogy a monetáris tanács nem fontolt meg alternatív lépéseket sem. Korábban ugyanis a piacon elterjedt az a hír, hogy a rendkívül hektikus magyar piacot a kamatfelár megemelésével igyekeznek lenyugtatni. Simor cáfolatában kiemelte, hogy a jegybank nem figyeli a forintárfolyam rövid kilengéseit, legfeljebb hosszú távú trendet követően építi be döntéseibe az árfolyamot. Simor kiemelte, hogy "az elmúlt két hétben beállt forint árfolyam nem veszélyezteti a jegybank inflációs célját.

"Radikális lépésre volt szükség - mondta Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfoliomenedzsere. "Az irányadó kamat 300 bázisponttal 11,5 százalékra történő emelése mögött egyértelműen az elmúlt napok drasztikus forintgyengülése áll. A jegybank feltehetően megpróbálja megakadályozni, hogy ezeken a gyengébb szinteken stabilizálódjon az euro-forint árfolyam. Magyarország az elmúlt napok során a globális piacok középpontjába került, a mai napon a külföldi média folyamatosan az ország gazdasági válságával foglalkozott, így radikális lépésre volt szükség. Feltehetően az MNB az elmúlt napok során már deviza piaci intervenciót is alkalmazott láthatóan kellő eredmény nélkül. A jelen helyzetben ugyanakkor nem vehető biztosra a kamatemelés eredménye, hiszen a globális likviditás teljesen kiszáradt, így nem automatikus, hogy a magasabb kamat növeli a keresletet a forinteszközök iránt."

forint Eppich Győző deviza CNBC Simor András rendkívüli MNB euró régió árfolyam befektetők kamat OTP Elemzési központ jegybank
Kapcsolódó cikkek