Pénz- és tőkepiac

Továbbra is fióktelepként működik a Calyon Bank Magyarországon

A Calyon Bank eddig és ezután is fióktelepként működik Magyarországon – derült ki a Calyon Magyarországi Fióktelep közleményéből azután, hogy elődje, a Calyon Bank Magyarország Zrt. megkapta a PSZÁF engedélyét a pénzügyi vállalkozássá alakulásra.

A korábbi bank tevékenységét azért vitték át 2007 őszén a fióktelepbe, mert ez a szervezeti forma sokkal előnyösebb volt a társaság számára az önálló kereskedelmi banki státusznál.

A Calyon 2007. október 1-óta önálló kereskedelmi bank helyett fióktelepként tevékenykedik Magyarországon, eszköz- és forrásállományát is az újonnan alapított Calyon Magyarországi Fióktelepébe (Calyon Hungarian Branch Office) helyezte át. Minderre azért volt szükség, mert a fióktelepként való működésnek számos előnye van - mondta el a társaság vezérigazgatója, Molontay Tamás.

A jogi forma megváltozása bank stratégiájának része: erősebbé és rugalmasabbá vált, magas hozzáadott értékű strukturált finanszírozási és tőkepiaci megoldásokat képes kínálni ügyfelei számára. A sajtóban megjelent hírre, mely szerint csökken a magyarországi bankok száma, a vezérigazgató elmondta: erről nincs szó.

A fiókteleppé váláskor a magyar törvényi szabályozási környezet miatt nem lehetett a Calyont átalakítani, hanem új jogi entitást kellett létrehozni. Így, 2007. október 1-je óta a Calyon Bank Magyarország Zrt. gyakorlatilag üres bankként maradt fent, a megmaradt üres banki részvénytársaságot azonban nem szerették volna felszámolni. 2008. szeptember 30-án a PSZÁF jóváhagyta a Calyon Bank tárasági formájának átalakulását, ez a jövőben CAHFS Magyarországi Pénzügyi Vállalkozás Zrt. néven működik tovább.

Ez a változás nem befolyásolja a Calyon Magyarországi Fióktelep működését, amely továbbra is az anyaintézet hátterével kínál innovatív banki megoldásokat ügyfeleinek, tette hozzá Molontay Tamás. A Calyon a Crédit Agricole csoport vállalatfinanszírozási és befektetési bankja. Magyarországi fióktelepének helyi mérlegfÕösszege 2007-ben 142,5 milliárd forint, bruttó hitelállománya 47,078 milliárd forint, betétállománya 62,326 milliárd forint volt.

PSZÁF mérlegfőösszeg Calyon Bank Credit Agricole Bankfiók Molontay Tamás átalakul
Kapcsolódó cikkek