Pénz- és tőkepiac

Befektetők figyelem! Mi lesz a jövő héten?

Az e heti árzuhanás mérséklődésére lehet számítani a jövő héten az árupiacokon.

 A kőolaj ma is közel két százalékot veszített az értékéből, jelenleg a texas west intermediate hordója 57,11 dollárba kerül, míg az északi tengeri brent 54,83 dollárba. Elemzők szerint a világ kitermelés 40 százalékát biztosító OPEC országok még ebben a hónapban döntenek a kitermelés további csökkentéséről, hogy megfogják az energiahordozó árfolyam zuhanását (július óta a fekete arany értékének 61 százalékát veszítette el).

A mostani árzuhanást Kína idézi elő, ugyanis az ország legnagyobb finomító társasága a Sinopec döntése értelmében 10 százalékkal csökkenti a kapacitását a társaság. Az egész heti árzuhanást folytatja ma az arany is, amely jegyzése 1 százalékot esett unciánként 729 dollárra. A nemesfémmel kereskedők szerint, viszont középtávon nagy valószínűséggel drágulni fog az arany, ugyanis Kína hatalmas felvásárlásra kényszerülhet. Kína őrzi ugyanis a világ legjelentősebb devizatartalékát (mintegy 2 ezer milliárd dollár értékben) amelynek döntő része dollár eszközökben fekszik. A dollárra viszont egyre nagyobb nyomás nehezedik az amerikai költségvetés rekord méretű hiánya miatt. Elemzők szerint Kína kénytelen lesz diverzifikálni a tartalékait, és a jelenlegi piaci helyzetben ehhez a legvalószínűbb eszköz az arany felhalmozása. Az ezüst is közel 1 százalékot veszített értékéből: egy uncia jelenleg 9,365 dollárba kerül.

A gazdasági környezet alakulása határozza meg a réz árfolyamát is, amelyet szintén kínai makro adatok mozgatnak. Októberben a kínai ipari termelés növekedése 8,2 százalékra lassult, szemben a szeptemberi 11 százalékkal (az elmúlt hét év leglassabb bővülését produkálta októberben az ázsiai óriás). Mivel Kína a világ legnagyobb réz felhasználója, ezért az elemzések egyre inkább az árfolyamesést prognosztizálják az ipari fém jövő heti mozgására. A Bloomberg hírügynökség által megkérdezett 25 szakértőből 15 mondta, hogy a réz jegyzése csökkenni fog a héten.

Más termékek esetében a „dollár faktor” a döntő, az amerikai fizetőeszköz veszít árfolyamából, és a költségvetési olló kinyílása további nyomás alá fogja helyezni a devizát. (jelenleg 1,27 és 1,28 közé szorult be az amerikai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama). Emiatt drágulásnak indultak a fémek és az élelmiszerek is: A platina unciájának ára 1,3 százalékot emelkedett 842 dollárra, a palládium pedig 2 százalékot drágult 218,25 dollárra unciánként. A kukorica decemberi szállításra vékánként ma 2,5 százalékkal ér többet: 3,8625 dollárba kerül. Míg a búza vékája márciusi szállításra 3 százalékot drágult 5,755 dollárra.

tartalékkészlet arany palládium jövő hét kőolaj szakértők OPEC réz dollár véka Sinopec nemesfém ezüst platina kukorica jegyzés ipari termelés kínai euró brent west texas intermediate uncia árfolyam hordó búza elemzés
Kapcsolódó cikkek