Pénz- és tőkepiac

Európai bankok: zuhannak a profitok!

Franciaország harmadik legnagyobb hitelintézete a Société Générale (SG) harmadik negyedéves profitja 84 százalékkal esett – jelentette a bank.

 A veszteség jelentős részét a befektetési és a vagyonkezelési részleg hozta össze. A nettó jövedelem 183 millió euróra csökkent a negyedévben, a megelőző év 1,12 milliárd eurós értékéről. A jövedelemérték alul múlta az elemzői várakozásokat (a Bloomberg hírügynökség által megkérdezett szakértők 580 millió euróra várták a Société profitját).

A vártnál nagyobb veszteség oka az lehet, hogy szemben a német rivális Deutsche Bankkal, a SG vezérigazgatója Frederic Oudea nem használta ki a könnyített számviteli szabályozás lehetőségét, amely enyhíti a hitelleírás elkönyvelését. Frederic Oudea szerint bankja képes állni a szigorúbb könyvelést is. A negyedévben a bank 1,4 milliárd eurós rossz hitelleírásra kényszerült, így összesen 6,36 milliárdra nőtt a leírás (ebből 447 millió kapcsolódik a Lehman csődhöz, 453 millió euró pedig egyéb amerikai vállalati kötvényekhez). A bank befektetési részlege 244 milliós veszteséget csinált, míg a kezelési részlegnél 6 millió euró a veszteség. A francia nagybank 1,7 milliárd euró másodrangú adósságot ad el a francia államnak, amellyel a Tier 1 tőkefedezeti mutatója 9 százalékra emelkedik. Az SG részvények ma emelkedéssel nyitottak: az árfolyam 1,4 százalékot nőtt 42,77 euróra (Idén 54 százalékot veszített a bank az értékéből).

Németországban közben bejelentkezett az első nagybank a kormány segítségért: a második legnagyobb német hitelintézet, a Commerzbank szorul kormányzati segítségre, miután 285 millió eurós nettó veszteséget jelentett a harmadik negyedévre. A Commerzbank 8,2 milliárd eurót kap a német kormány bank-csomagjából. A Commerz az elkövetkező két évben nem fizet osztalékot. A tőkeinjekció 11,2 százalékra növeli a bank Tier 1 mutatóját. A bank árfolyama ma reggel közel 10 százalékot emelkedett 8,52 euróról 9,49 euróig. Szintén profit csökkenésről számolt be a brit Lloyds TSB Group: az idei első 9 hónapban 270 millió fonttal csökkent a nettó jövedelem. A bank veheti meg a HBOS skót jelzálogbankot, amellyel a brit jelzálogpiacon a részaránya 28 százalékra emelkedhet.

Németország Frederic Oudea profit Societé Generale leírás veszteség HBOS Lloyds TSB Groups Franciaország harmadik negyedév Commerzbank
Kapcsolódó cikkek