Pénz- és tőkepiac

Megafúziós tervek a bajor- és baden-würtembergi takarékbankok között

Szerdán találkoznak Németország tartományi elöljárói, hogy egyeztessék a tulajdonukban lévő bajba jutott takarékbankok megsegítésének tervét. Kiszivárgott hírek szerint a legnagyobb ilyen takarékszövetkezet, a magyar MKB Bank 90 százalékos tulajdonosának a BayernLB-nek a tulajdonosai gőzerővel dolgoznak egy új terven, amiben a bank központi kimentését épp úgy próbálják elkerülni, mint a másik bajbajutott dél német szövetkezettel az Baden Würtembergi Landesbankkal (LBBW) fúziót.

Az eredeti terv szerint, amit még az előző bajor pénzügyminiszter Erwin Huber dolgozott ki – aki nem utolsósorban a bayernLB rossz menedzselése miatt veszítette el állását – a bajor tartományi bank 5,4 milliárd eurós tőkeemelést hajtott volna végre a német kormány 500 milliárdos banksegély alapjából (SoFFin), míg a müncheni kormány csupán 1 milliárd eurós tőkeinjekciót hajtott volna végre. Kiszivárgott hírek szerint a szabadállam új miniszterelnöke Horst Seehofer inkább saját háztáján tartaná a bankmentést: a kormány és a tartományi takarékszövetkezetek – ők a fő tulajdonosok – 4,8 milliárd eurót adnának a BayernLB-nek, míg a SoFFin alap 10 milliárdos garanciavállalásra használnák a bank rossz eszközei után. A bajorok az összeget nem egyben hanem fokozatosan pumpálnák bele a BayernLB-be, első lépésben egy 3 milliárd eurós pakettal.

Az új terv másik célja az lehet – mondják elemzők – hogy a bajor kormány szeretné elkerülni a BayernLB egyesülését a szomszédos LBBW bankkal. Utóbbi maga is tartományi segélyen „él”, pénteken jelentette be a stuttgarti miniszterelnök Günther Oettinger, hogy 5 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre a bankban – amelynek fő tulajdonosa közé a tartományi kormány és az 55 takarékszövetkezet mellett Stuttgart városa is közel 20 százalékos tulajdonosa.. Az LBBW 20 milliárd eurós garanciavállalást kap eszközeire a SoFFin-ból. Ha létrejönne a fúzió, azzal egy óriási „dél-német” tartományi bankhálózat jönne létre, Stuttgarti központtal. A terv nem teljesen illuzórikus, a szerdai találkozón más tartományok is fúziós tervekkel léphetnek elő, például az ország középső részén Frankfurtban a WestLB és a Deka bank, északon pedig a Nord LB és a HSH Nordbank között, ahol szintén politikai feszültségek övezik a fúziót Hannover és Hamburg között.

A két déli bank a nagyobbak közé tartozik, pénteken az LBBW harmadik negyedévre 824 millió eurós veszteséget jelentett,, egész évre 9 milliárdos tőkeemelésre kényszerülhet. A BayernLB éves vesztesége 2 milliárd eurós lesz. Ha létrejönnek a tartományi bankok közötti fúziók, akkor a jelenlegi 7 bank helyett csupán 3 látja majd el a speciális regionális banki státuszt Németországban.

MKB Bank Horst Seehofer Günther Oettinger lbbw veszteség Erwin Huber BayernLB Baden-Würtemberg HSH Nordbank
Kapcsolódó cikkek