Pénz- és tőkepiac

Negatív meglepetés a Hypo Real Estate-től

A harmadik negyedévet 3,1 milliárd eurós adózás előtti veszteséggel zárta a német Hypo Real Estate ingatlanhitelező, az elemzői konszenzus alapján ennél kisebb, 2,39 milliárdos veszteségre számíthattak a befektetők. A részletes jelentés publikálását tegnapról november 17-re halasztotta a társaság. A negatív eredmény főként az ír Depfa Bank értékéből végrehajtott, mintegy 2,5 milliárd eurós leírás miatt keletkezett, de a Hypo Real kilátásai továbbra sem túl vonzók.

A céget saját bevallása szerint nagyjából 600 millió eurós kár érheti a Lehman Brothers összeomlása, izlandi érdekeltségei és adósságot megtestesítő értékpapír-állományának leértékelődése miatt. Ezenfelül nagyjából 100 millió euróval is csökkenhetnek a társaság bevételei az ingatlanpiaci forgalom lelassulásának következtében a negyedik negyedévben.

A cég ősszel már a csőd szélére került, ezért a német kormány hathatós közreműködésével 50 milliárd eurós hitelcsomagot állítottak össze a megmentése érdekében. A társaság mától hívhat le összegeket az elkülönített alapból, a refinanszírozás költségei azonban – a vállalat figyelmeztetése alapján – nem csupán az idei utolsó negyedév, hanem a jövő év eredményét is nagymértékben ronthatják.

A hitelekért a Hypo Real ugyanis 93 bázisponttal a háromhavi Euribor feletti éves kamatot fizet majd, ez 50 milliárd euró esetén 465 milliós terhelést jelent évente. Ezenfelül további 90 bázispontos árért cserébe biztosítást is kell kötnie az adósságára –írja a Reuters hírügynökség.

A Hypo Real részvényeinek árfolyama a múlt év júliusában még elérte az 50 eurós szintet, mostanában azonban 4 euró alatt folyik velük a kereskedés. A papírok árfolyama szeptember 29-én 15 euróról 4 euró alá zuhant, a befektetők akkor egyetlen nap alatt 74 százalékot veszíthettek részvényeik értékéből. Az árfolyam mélyrepülése miatt az 50 milliárd eurós hitelcsomaggal támogatott cég piaci értéke tegnap már alig 700 milliót tett ki.

A Bloomberg hírügynökség által számon tartott, az elmúlt tíz napban érkezett elemzői ajánlások között nem akad egyetlen vétel, de még csak tartás sem: a szakértők továbbra is eladásra és alulsúlyozásra javasolják a papírt. A november elején megállapított fair árak 2 és 4,4 euró között szóródnak. VG

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek