Pénz- és tőkepiac

Az év legnagyobb elemzői baklövései

Az év végi hagyományok egyike a legnagyobb tévedések összeggyűjtése. Az idei év ebből a szempontból kivételes, hiszen a pénzügyi élet történései számos amerikai elemzőt is megleptek. A BusinessWeek válogatást készített a legpikánsabb elemzői baklövésekből, amelyeket az idei év gazdasági kilátásaival kapcsolatban elkövettek.

"Rendkívül erős tőzsdei mozgás várható. Lehetséges, hogy néhány napra szükség lesz az erő összegyűjtéssel, de mindenki bízzon és ne hagyja el az erődöket" – idézi a BusinessWeek a Profitable Investing Letter szerkesztőjének március 27-i írását. A Dow Jones ipari indexe ekkor 12 300 volt, decemberre 8 500-ra süllyedt.

"Az AIG hatalmas profitot termelhet a második negyedévben" – vélte a Friedman, Billings, Ramsey elemzője május 9-én. Mint ismeretes, abban a negyedévben 5, a következőben 25 milliárd dollárt veszített, az amerikai kormány 150 milliárd dollárt fordít életben tartására.

"Úgy gondolom, a Freddie Mac és a Fannie Mae erősek, jó formában vannak és nem fenyeget őket a csőd veszélye"- fejtette ki Barney Frank, a szenátus pénzügyi bizottságának elnöke július 14-én. A két cég két hónap múlva összeomlott, egy-egy milliárd dolláros tőkeinjekcióval segítette meg őket az amerikai kormány.

"A piac jelenleg önkorrekciós folyamat alatt áll" – mondta Bush elnök március 14-én. Öt nappal később a JPMorgan Chase állami segítséggel felvásárolta a Bear Stearns-t.

"2008-ban emelkedik majd a lakáseladások száma" – volt olvasható az ingatlanpiaci szereplők szövetségének 2007 decemberi közleményében.

"Úgy gondolom, 2008 végére 150 dollárig emelkedik majd az olajár" – mondta T. Boone Pickens, a BP Capital Management nevű hedge fund vezére júniusban. Ekkor 135 dollárt kértek egy hordó olajért, a fekete arany ára a napokban épphogy a 40 dollárig küzdött fel magát.

"Számítok bizonyos veszteségekre, de véleményem szerint semmilyen komoly probléma nem lép majd fel a bankrendszerünkben szerepet vállaló, nemzetközileg aktív pénzintézeteknél" – szögezte le a Fed elnöke február 28-án. Szeptemberben a Washington Mutual összeomlása a legnagyobb volt az amerikai történelemben, novemberben pedig a Citigroup sodródott a szakadék szélére.

"A jelenlegi pénzpiaci szabályozási környezetben szinte lehetetlen megsérteni a szabályokat" – állapította meg Bernard Madoff 2007 októberében. Az üzletember ellen jelenleg egy 50 milliárd dolláros csalás miatt folyik eljárás.

És végül: 2007 decemberében jelent meg a konzervatív elemző, Shelby Steele könyve, melynek címe: Miért vagyunk izgatottak Obama miatt és miért nem győzhet?

Bernanke madoff Citigroup Washington Mutual JPMorgan Bush
Kapcsolódó cikkek