Pénz- és tőkepiac

Több mint két millióan válhatnak hajléktalanná az év végére az USA-ban

Barney Frank, a Kongresszus pénzügyi bizottságának elnöke törvényjavaslatot dolgozott ki, amely alapján szigorítanák az újabb 350 milliárd dolláros segélycsomag felhasználásának feltételeit.

„Nem akarok Obamára várni, most megcsinálhatjuk” – közölte az AP-vel Barney Frank. A Massachusetts-i demokrata politikus törvényjavaslata szigorúbb szabályok tartalmaz a segélyben részesül pénzintézetek számára. Eszerint a bankoknak negyedévenként jelentést kellene tenniük az új hitelekről, emellett szigorítanák a menedzsereknek járó bónuszokat is.

A jogszabály elfogadását sürgeti kidolgozója, a Kongresszus pénzügyi bizottságának elnöke, mivel az amerikai gazdaság szereplőinak hamarosan újabb szomorú tényekkel kell szembenézniük. Bár a július-szeptemberi időszakban a gazdaság az elemzők várakozásainak megfelelően csak 0.5 százalékot zsugorodik, a Wall Street az október-december időszakra erősebb csökkenést prognosztizál.

A Thomson Reuters elemzői szerint hamarosan bejelentik, hogy a használt ingatlanok eladásai 1,6 százalékkal, az új lakások eladásai pedig három százalékkal csökkentek. A Fed elnöke szerint 2,25 millió ember maradhat otthon nélkül az év végére.

A Frank-féle törvényjavaslat a Federal Deposit Insurance Corp. közreműködésével külön keretet biztosítana a lakossági jelzáloghitelek kondícióinak módosítására, megakadályozandó az ingatlanok elveszítését.

Emellett a jogszabályban szerepel a jelzáloghitelek kamatainak alacsonyan tartása az állami irányítású Fannie Mae és Freddie Mac cégeken keresztül – ezzel szeretnék serkenteni az ingatlanvásárlást.

Obama freddie fannie
Kapcsolódó cikkek