Bár az Európai Központi Bank (EKB) irányadó rátája jelenleg mindössze 2,5 százalék, itthon több mint fél tucat bank kínál olyan akciós euróbetétet, amellyel ennek a dupláját is megszerezheti az ügyfél.

A legmagasabb kamatot jelenleg euróbetétre három hónapra akciósan az OTP adja annak, aki legalább 500-600 euróval növeli megtakarítását a banknál, de más bankok normál kamataihoz képest a hitelintézet gáláns a nem akciós kamatokkal is: 4–4,5 százalékot egyébként is kifizet. A többi piaci szereplő is gáláns. A CIB Bank szintén azoknak kedvez, akik három hónapra kötik le pénzüket az uniós devizában, ők a hitelintézetnél maximálisan elérhető 5,5 százalékos éves kamattal számolhatnak.

A bank szakértői kifejtették: a betétárazásnál a bankközi hitelkamatok mértéke, és nem az alapkamat a döntő. Az euró bankközi rátája, az Euribor jelenleg három hónapos futamidőre 2,89 százalék, ezen az áron azonban csak az elsőrendű adósok kapnak kölcsön. Az elmúlt időszakban a magyar bankok a nemzetközi színtéren már nem számítanak ilyennek, így magasabb felárral juthatnak forráshoz – magyarázzák a CIB szakértői.

Maximum 5 százalékos kamattal számolhatnak a Raiffeisen és a Budapest Bank euróban takarékoskodó ügyfelei, ám ennél többet is kaphatnak azok, akik az MKB vagy az Allianz fiókjaiban helyezik el megtakarításaikat, előbbinél 5,52, utóbbinál 5,30 százalék jár a klienseknek, ha teljesítik a bankok által meghatározott feltételeket. Az MKB-nál például legalább 50 ezer forint értékben kell devizát lekötni, míg az Allianz Banknál minimum 400 eurónyi lekötés a kiemelkedő hozam feltétele.

Az Erste Banknál – amely jelenleg 4 százalékos akciós kamatot ad az euróbetétekre – is folyamatosan van valamilyen devizabetéti akció, ez jelenleg a szokásosnál is hangsúlyosabb, mivel a piacon a friss devizaforrások megszerzéséhez a veszteség vállalása is elengedhetetlen – válaszolták a hitelintézet szakértői arra a kérdésre, miért adják a bankok az alapkamat másfél-kétszeresét is ezekre a megtakarításokra. Hosszabb távon viszont a szakértők a devizabetéti kamatok konszolidációjára számítanak.