Pénz- és tőkepiac

Cashline: kazánban égetik a pénzt a jelzáloghitelezők az USA-ban

Az állami tulajdonba került Fannie Mae 25,2 milliárd dolláros veszteséget hozott össze a negyedik negyedévben, és persze 15 milliárdos pénzügyi segítségért kilincsel a kormányzatnál – írja a Cashline iránytűje.

Megállapodott a Citigroup a kormányzattal. Az amerikai pénzügyminisztérium illetékese megerősítette, hogy megszületett a megállapodás a Citi és az állam között, melynek részleteit várhatóan ma teszik közzé. A hírmorzsák szerint kb. 25 milliárd dollár értékű elsőbbségi részvényt fognak törzsrészvénnyé konvertálni, mellyel 30-40 százalék között alakulhat majd az állami tulajdon a Citigroupban, és persze igazgatósági tagságot is kap az állam képviselője.

Ugyanakkor más elsőbbségi tulajdonosokkal is tárgyalt a Citi, akik közül szintén lesznek páran, akik konvertálását kérnek. De akárhogy is csűrjük-csavarjuk a dolgokat, az állam lesz a legnagyobb részvényes a bankban, így de facto államosításnak is nevezhetjük a lépést. Mindenesetre már kíváncsian várja a piac a részleteket, például hogy milyen árfolyamon jött létre az ügylet (egyes állítások szerint a Citi 5 dolláros árfolyamon szerette volna konvertálni a részvényeket, amely kétszerese a jelenlegi részvényárfolyamnak).

Kazánban égetik a pénzt az amerikai jelzáloghitelezők is! Az állami tulajdonba került Fannie Mae 25.2 milliárd dolláros veszteséget hozott össze a negyedik negyedévben, és persze 15 milliárdos pénzügyi segítségért kilincsel a kormányzatnál. Ha hozzá tesszük, hogy a Freddie Mac-nél is hasonló folyamatok lehetnek, és nem is beszélve a hétfőn jelentő AIG-ről, eszméletlen mértékő veszteségleírás ment és megy még végbe a bankszektorban, leginkább ott, ahol már az állami tulajdon a domináns, mert ott bátrabban lehet hozzányúlni az eszközleértékeléshez, ezáltal is óriási tisztulást véghezvinni a mérlegekben.

Sokan pont ezért sürgetik, hogy számos bankban az állami tulajdon kerüljön fölénybe, hisz ezáltal felgyorsítható lenne a konszolidációs folyamat a "korlátlan" állami tőke segítségével, nem úgy, mint a normál (jelenleg válságos) piacgazdasági viszonyok közepette, ahol amúgy is nehezen jutnak a bankok forráshoz, és félnek megmutatni a világnak a keserű valóságot, ami a szekrényekben lapul. Éppen ezért fontos, hogy tegnap Obama újabb 750 milliárd dolláros forrást kíván előteremteni a pénzügyi rendszer stabilizálására.

A Mol gyakorlatilag a várakozásoknak megfelelő negyedéves számokat tett közzé. A kutatástermelés szegmens eredménye jóval kedvezőbb lett a konszenzusnál, ugyanakkor a feldolgozáskereskedelem divízió a vártnál kisebb veszteséggel nyugtázta 2008 utolsó negyedévét. A gyorsjelentés arra mutat rá, hogy a mostani iparági környezet jelentősen negatívan befolyásolja a társaság működését, ugyanakkor ezt a hangulat szempontjából ellensúlyozhatja a csökkenő hitelállomány. A Cashline nem számít éles árfolyam-reakcióra a kereskedésben.

cashline freddie államosít eredmény tulajdonos Citigroup fannie Mol Citi elemzés
Kapcsolódó cikkek