Pénz- és tőkepiac

Előrelépés lehet a pénzégető bankok megítélésében - Cashline elemzés

Ha az Egyesült Államokban ténylegesen újraszabályozzák a pénzügyi rendszert és új kontroll mechanizmusokat vezetnek be, akkor előrelépés történhet a pénzégető bankok megítélésében, pláne, hogy egyre több hír lát napvilágot, hogy a korábbi tőkeinjekciókból és hitelekből bőven jutott a banki felsővezetők jól megérdemelt bónuszára tízmilliárdos nagyságrendben – írja mai elemzésében a Cashline.

Jövő hétfőn jelentheti be az amerikai pénzügyminiszter az újabb bankmentő csomagot! Az új tervezet egyrészről tartalmazza az ősszel elfogadott 700 milliárdos csomag megmaradt részének (kb. 350 milliárd) felhasználását, ugyanakkor új elemeket is beépíthet a pénzügyi rendszer stabilizálása érdekében.

Az új, de már eddig is sok bírálatot generáló lépés az úgynevezett ’rossz’ bank illetve számos állami garancia állhat a banki hitelek és toxikus eszközök mögé, hasonló, amit már a Citigroup és a Bank of America esetében is alkalmazott a kormányzat és a Fed, mely megközelítőleg 200 milliárd dolláros "támogatást" jelent. Más kérdés, hogy a fent említett két óriásbank részvényárfolyama már 5 dollár alatt van, ami ekkora bankméret esetén gyakorlatilag a csőd árazásával egyenlő.

A program ráadás eleme pedig az lehet, hogy a pénzintézeteknek ugyanúgy negyedévente kellene beértékelné a könyveikben lévő illikvid eszközöket, ám a bankok hatáskörébe lenne utalva a ’fair’ érték meghatározása, szóval egy kis számviteli csavar is bekerülhetne a rendszerbe, ami újfent nem a transzparenciát erősítené.

Egy könnyed ralival zárták a hetet az ázsiai piacok, az összes főbb piaci index kellemes pluszokat halmozott fel. Japánban az exportőrök pancsoltak a többletekben, Dél-Koreában az acélipari részvények voltak a nap nyertesei. Ausztráliában a nyersanyagszektor állt az emelkedés élén.

Egyelőre lehorgonyzott az amerikai könnyűolaj árfolyama a 40 dollár körüli szinteken (bár tegnap bejárta a 39-41 dollár közötti tartományt). Az OPEC részéről továbbra is tart a huzavona a további termeléscsökkentések kapcsán (minden tag természetesen úgy akarja, hogy a többiek csökkentsenek és ő maga nem).

MNB 5 milliárd euró összeg erejéig indít EUR/HUF swap-tendert, amely enyhítheti a hazai hitelszőkét. A program bázisát az IMF-hitel biztosítja, a jegybank pedig feltételül szabta, hogy résztvevő pénzintézeteknek legalább a 2008 végi szinten kell tartaniuk hitelezési tevékenységüket. Ez kedvező lehet a szinte befagyott hazai vállalati hitelpiac szereplőinek szempontjából.

Emellett kedvező tényező, hogy a bankszektor szereplői (pl. OTP) a program keretében a piaci árnál alacsonyabb forrásköltségekkel kalkulálhatnak. A Richter tegnapi bejelentése szerint az Aberdeen Asset Management 5.06%-os részesedést szerzett a társaságban. A pakettet piaci hírek szerint tőzsdei és tőzsdén kívüli ügyletek keretében szerezte az intézményi befektető.

Csak emlékeztetésképpen, egy norvég befektetési alap (Skagen) 2008 augusztusában jelentette be, hogy a Richter részvényeinek 5.2%-át birtokolja. A tegnapi bejelentés is arra utalhat, hogy van némi mocorgás a Richter átváltható kötvényeinek ez év szeptemberében esedékes lejárata előtt. Az átváltható kötvények ugyanis a részvények 25 százalékát testesítik meg, amely táptalajt biztosíthat a kiújuló felvásárlási spekulációknak.

Bankmentő csomag cashline illikvid OPEC IMF Citigroup tőzsde Fed olaj Bank of America
Kapcsolódó cikkek