Pénz- és tőkepiac

Időben figyelmeztetett a kockázatokra, kirúgták a bankból - HBOS botrány

Az HBOS vezetőségének mai, minisztériumi kihallgatásán kiderült: az összeomlás szélére került pénzintézet korábbi kockázatelemzője már 2004-ben figyelmeztette a főnökeit a kockázatokra, mire azok – törvénytelenül – elbocsátották.

George Mudie 2002 és 2004 között az HBOS vezető kockázatelemzőjeként dolgozott, egészen addig, amíg "túl jól" nem becsülte fel a kockázatokat.

Miután öt évvel ezelőtt figyelmezett, hogy az HBOS túlzottan nagy befektetési kockázatot vállal és veszélyezteti az ügyfelek biztonságát, elbocsátották. Mudie ezután munkaügyi bírósághoz fordult és az eljárás során neki adtak igazat volt cégével szemben – tudósít a Times Online.

Ugyanakkor a HBOS volt elnöke Lord Stevenson szerint az esetet súlyának megfelelően kezelték és a pénzügyi felügyelet sem talált kivetnivalót a bank tevékenységében. Az eset körülményei nem világosak, ugyanakkor Muide tavaly októberben arról nyilatkozott a BBC-nek, hogy a vállalat kockázat menedzselésről növekedésre tért át.

"A kereskedelmi bank olyan sebességgel száguldott, hogy képtelenség volt megállítani. Nem állítom, hogy rossz szándék lett volna emögött, de olyan volt, mint ha egy csónakkal kellett volna irányítani egy tankert" – mondta a volt kockázatelemző négy hónapja. Az HBOS vezére – vezető társaihoz hasonlóan - "feltétel nélkül bocsánatot kért" az elmúlt években elkövetett hibákért.

kockázat elbocsát Bank HBOS Stevenson
Kapcsolódó cikkek