Pénz- és tőkepiac

A Citibank 6 százalékos fix kamatozású devizakötvényeket kínál

A magyarországi kisbefektetők is elérhetik márciustól a Citibank által forgalmazott legújabb, évi 6 százalékos fix kamatot fizető euró- és dolláralapú devizakötvényeket - közölte a hitelintézet csütörtökön az MTI-vel.

A termékek egyediségét a bank sajtóközleménye szerint az adja, hogy az értékpapírok most először nem indexáltak, vagyis kamatozásuk semmilyen piaci mutatóhoz nincs kötve. A kötvények kibocsátója a Citigroup egyik leányvállalata, a Citigroup Funding Inc., garanciavállalója a Citigroup Inc.

A tőkevédett, ötéves futamidejű, 2014. április 3-án lejáró kötvényeket március 5. és március 27. között lehet jegyezni névértéken, a minimum 1.000 dollár, illetve 1.000 euró. Az értékpapírokra minden évben április 3-án fizetnek kamatot. A lejáratkori tőkevédelmet a kibocsátó nyújtja. A kötvényeket a kibocsátó 2013. április 3-án visszahívhatja 100 százalékos árfolyamon. A magyarországi Citibank az elmúlt években majdnem minden hónapban kínált valamilyen, részvényindexekhez vagy más piaci mutatókhoz kötött, a garantált alapokhoz hasonlóan működő kötvényt.

Jelenleg a Citigroup különböző leányvállalatai és partnerei által kibocsátott kötvények forgalmazásában vesz részt, általában havi 1-2 ajánlattal, hozzávetőlegesen havi 500 millió–1 milliárd forint- vagy devizaértékben. A bankok sorozatos kötvénykibocsátásainak Devics Éva, a Citibank betéti és befektetési termékekért felelős ügyvezető igazgatója szerint az a magyarázata, hogy a bankközi hitelezés volumenének csökkenése és a kockázati felárak növekedése miatt a pénzintézetek a lakosság felé fordulnak, relatíve olcsóbb forrást keresve. A banki kötvények biztonságos befektetési formának számítanak, ennek ellenére ez idáig nem volt népszerű a hazai kisbefektetők körében.

Az MNB statisztikái szerint az ilyen értékpapírokat főleg a külföldi intézményi befektetők jegyzik le, a hazai háztartások tulajdonában az összes lejegyzett kötvénymennyiség mindössze 9 százaléka van. A pénzintézetek szakemberei szerint sem az átlagemberek terméke a banki Devics Éva rámutatott: elsősorban azok a magánügyfelek élnek a kötvényvásárlás lehetőségével, akik egyrészt nyitottabbak a szofisztikált befektetésekre, másrészt pedig diverzifikálni szeretnék megtakarításaikat. A statisztikák is azt mutatják, hogy intenzíven növekszik ennek az értékpapírtípusnak a népszerűsége: a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2008-ban mintegy 500 milliárd forinttal, 2700 milliárd fölé bővült az állomány.

Citibank kötvény kamat fix
Kapcsolódó cikkek