Pénz- és tőkepiac

Napi tipp: Kínai ösztönzésre szárnyra kapnak a nyersanyagok

Ezen a héten folytatódott az árupiaci rali, az utóbbi napokban a fontosabb termékek ára több hetes rekord szintre emelkedet, elemzők szerint a kínai gazdaságélénkítő csomagnak köszönhetően, amely hatásosabbnak tűnik, mint a hasonló nyugati programok. Legjelentősebb drágulást az ipari fémek között lehet most tapasztalni a piacon, a réz ára például idén közel 30 százalékkal drágult.

 „Kína - a világ harmadik legnagyobb gazdasága - az élénkülés jeleit mutatja, amely az ipari fémek globális keresletének adhat lökést” – véli Michael K. Smith T&K Futures & Options elemzője. A réz tegnap drágult az Atlanti Óceán mindkét partján: a fém májusi szállításának jegyzése 3,6 százalékkal drágult 1,8675 dollárra fontonként a New York-i Comex tőzsdén tegnap délután, míg a londoni fémtőzsdén a három hónapos szállítás ára 3,9 százalékkal ment fel 4120 dollárra tonnánként. Elemzők szerint a kínai gazdaságélénkítő csomag hatékonyan működik.

A nemesfémek esetében is drágulás jellemezte a hetet. Az arany árfolyama egyre erősebb korrelációt mutat a dollárral, amely viszont a globális jegybanki akcióknak köszönhetően (amely keretében egyre nagyobb pénzmennyiséget pumpálnak a nemzetgazdaságokba) veszít értékéből. „A dollár továbbra is nyomás alatt marad” – mondja Stephen Platt, az Archer Financial árupiaci-elemzője. Az arany unciájának júniusi szállítása tegnap 0,5 százalékkal drágult 942,90 dollárig, idén 6,1 százalékot emelkedett az árfolyam és előrejelzések szerint az év második felében át fogja lépni az 1000 dolláros lélektani határt. Az ezüst unciája tegnap 1,3 százalékot drágult 13,61 dollárra unciánként idén közel 20 százalékos ralit tud maga mögött az ezüst.

A részvénypiacok emelkedése és az inflációs félelem ismételt megjelenése a piacon nem hagyja érintetlenül a kőolaj árfolyamát sem. Tegnap közel négy hónapos csúcsra drágult az amerikai könnyűolaj, miközben a tartalékkészletek 1993 óta nem látott szintre emelkedetek a tengerentúlon. „Az energiahordozó jegyzése egyelőre nem veszi figyelembe milyen gyenge fundamentumokkal rendelkezik a piacon és engedi magát a részvényekkel szállni” – mondja Addison Armstrong, a Tradition Energy piackutatója. Az amerikai könnyűolaj hordója tegnap 1,7 százalékkal drágult 53,68 dollárra, idén 20 százalékot emelkedett az energiahordozó árfolyama. Az északi tengeri brent 2 százalék fölött drágult tegnap 52,86 dollárig hordónként a londoni ICE tőzsdén. Az üzemanyag kereslet nőni fog, még akkor is, ha alatta marad a tavalyi éves átlagnak” – mondja Rick Mueller, az Energy Securities Analysis olajpiacokkal foglalkozó igazgatója.

arany COMEX kőolaj napi tipp réz ezüst árupiac
Kapcsolódó cikkek